Om consumenten en bedrijven te beschermen tegen producten die onvoldoende beveiligd zijn, is de Commissie vandaag met een nieuw voorstel gekomen.
Wist je dat cybercriminaliteit jaarlijks naar schatting wereldwijd 5,5 biljoen euro kost? (Bron: verslag van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (2020). De toename van het aantal cyberaanvallen tijdens de coronacrisis heeft aangetoond hoe belangrijk de bescherming is van ziekenhuizen, onderzoekscentra en andere infrastructuur. Het toegenomen aantal slimme en geconnecteerde producten leidt ertoe dat een cyberbeveiligingsprobleem bij één product gevolgen kan hebben voor de hele toeleveringsketen en de economie. Ook kan dit het sociale leven ernstig verstoren en schadelijk of levensbedreigend zijn voor de veiligheid. Daarom wil de Commissie verplichte veiligheidsvereisten voor producten.
Dit is wat de Europese Commissie vandaag voorstelt:
a) regels voor het op de markt brengen van producten met digitale elementen om de cyberbeveiliging ervan te garanderen;
b) essentiële vereisten voor het ontwerp, de ontwikkeling en de vervaardiging van producten met digitale elementen, en verplichtingen voor fabrikanten;
c) essentiële vereisten voor de procedures die fabrikanten volgen om kwetsbare punten aan te pakken. Dit om de cyberbeveiliging van producten met digitale elementen gedurende de hele levenscyclus te waarborgen. Fabrikanten zullen ook melding moeten maken van actief misbruikte kwetsbare punten en incidenten;
d) regels voor markttoezicht en handhaving.
Voor sommige producten, waarvoor reeds cyberbeveiligingsvereisten zijn opgenomen in bestaande EU-regels, zijn er een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor medische hulpmiddelen, producten voor de luchtvaart en auto's.
Meer weten? Lees het volledige persbericht.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 15 september 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland