Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel29 september 2021Leestijd: 1 min

Harder optreden tegen uitbuiting van migranten

Migrantensmokkel voorkomen en bestrijden is een belangrijke strategische doelstelling van het Europese migratie- en asielpact. De Commissie presenteert een nieuw actieplan. Werkgevers die mensen illegaal te werk stellen, zullen worden aangepakt.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Ylva Johansson, European Commissioner, on developments under the New Pact on Migration and Asylum and stepping up the…

Een overgrote meerderheid van de mensen die op een irreguliere manier naar de EU komen, doen daarvoor een beroep op mensensmokkelaars. 

Een nieuw EU-actieplan tegen migrantensmokkel moet overheden beter in staat stellen om criminele organisaties te ontmantelen en in te spelen op door de staat gesteunde migrantensmokkel, als reactie op de situatie aan de buitengrenzen van de EU met Belarus. 

De Commissie wil het ook moeilijker maken voor mensen die gelieerd zijn aan het Wit-Russische regime om een visum voor de EU te krijgen. 

Daarnaast wil de Commissie ook strenger optreden tegen werkgevers die irreguliere migranten tewerkstellen. Dat zet veel mensen ertoe aan om illegaal naar de EU te komen. De Commissie spoort de nationale overheden aan om de inspecties op te voeren in risicosectoren en ook om migranten beter te beschermen tegen uitbuiting. 

Lees meer in het factsheet 

Nood aan nieuw migratie- en asielpact 

Het Europees migratie en asielpact moet dringend worden hervormd. De Commissie heeft daarover vorig jaar een breed pakket aan voorstellen gepresenteerd.  

Dat biedt instrumenten voor een groot aantal situaties waarmee we nu te maken krijgen, namelijk de afhandeling van asielaanvragen, de verdeling van migranten over de lidstaten of de terugkeer van afgekeurde asielzoekers. 

In haar Staat van de Unie-speech eerder deze maand maande Commissievoorzitter Von der Leyen de lidstaten en het parlement aan om vaart te maken met de behandeling van deze wetsvoorstellen: 

“Zolang wij het echter niet eens worden over de wijze waarop we migratie moeten beheren, zullen onze tegenstanders daar misbruik van blijven maken. 

Ondertussen gaan mensenhandelaars door met het uitbuiten van mensen die via levensgevaarlijke routes over de Middellandse Zee moeten reizen.” 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 september 2021