Meer dan 1.300 mensen zijn toen omgekomen en bijna 6.000 zijn gewond geraakt. De hevige schokken hebben gebouwen en huizen verwoest. Ziekenhuizen en scholen zijn zwaar beschadigd en waternetwerken, wegen en bruggen zijn ontwricht.
De financiële steun is bestemd voor de meest dringende behoeften, zoals het verlenen van medische hulp aan plaatselijke ziekenhuizen, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, onderdak en bescherming voor de meest getroffen en achtergestelde gemeenschappen.
Om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen, zullen de EU-middelen worden uitgevoerd door humanitaire partners die al actief zijn in de noodhulpverlening. Bovendien wordt hun capaciteit versterkt om snel humanitaire hulp te verlenen aan de meest kwetsbaren.
De EU verleent ook assistentie door de inzet van een Europees satellietsysteem Copernicus dat het getroffen rampgebied in kaart brengt. Het EU-coördinatiecentrum voor noodhulp, dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is, houdt de situatie nauwlettend in de gaten om de ontwikkelingen te volgen en eventuele verdere EU-bijstand te coördineren.
Meer weten? Bekijk het volledige persbericht of de factsheet over humanitaire hulp.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 17 augustus 2021