Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 juni 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Haags restauratieproject wint Europese erfgoedprijs en maakt nog kans op de Publieksprijs

De historische buitenplaats Ockenburg uit Den Haag is een van de winnaars van de Europa Nostra Awards. Dat zijn prestigieuze Europese erfgoedprijzen. 

Villa Ockenburg maakt ook nog kans om 10 000 euro aan prijzengeld te winnen als het de Publieksprijs wint. Stemmen kan nog tot 22 September 2024  

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben recent 26 winnaars bekend gemaakt uit 18 landen in verschillende categorieen. Deze erfgoedprijs beloont o.a. goede en zorgvuldige restauratie van kwetsbaar cultureel erfgoed en het delen van de kennis. Dit initiatief moet er ook aan dragen dat het publiek zich bewust wordt van de waarde van cultureel erfgoed zoals tijdens de Open Monumentendagen in september 2024, waar Villa Ockenburg aan mee doet.
 

Ockenburg is een 17de-eeuws landgoed en is ooit gesticht door dichter en medicus Jacob Westerbaan. Het bestaat uit een landhuis met (moes) tuin in een Europees beschermd Natura2000gebied in Den Haag. Er is ook een restaurant en er zijn diverse culturele activiteiten. Lees verder voor meer info

Betrokken vrijwilligers werken 80.000 uur aan restauratie op eigen initiatief

Villa Ockenburg won de award in de categorie: Betrokkenheid en bewustmaking van burgers. Meer dan 150 betrokken vrijwilligers van de Stichting tot Behoud van het Historische Landgoed Ockenburgh (SHBO) hebben zich ingezet voor het behoud van dit belangrijke monument. Samen hebben ze 80.000 uur geïnvesteerd in het herstel van de landgoedterreinen, het parklandschap en het interieur van de villa gedurende een periode van 10 jaar.

Van lokale ondernemer tot landschapsarchitect

Een divers team van experts heeft meegeholpen, waaronder: landschapsarchitecten, binnenhuisarchitecten en sociaal werkers. Lokale bedrijven hebben er ook aan gewerkt en materiaal geleverd. Net als burgers die hun tijd, meubels en decoraties hebben gegeven. Dit alles op initiatief van Petra Brekelmans, die velen heeft ‘aangestoken’ met haar enthousiasme.  Tegenwoordig spelen vrijwilligers nog altijd een grote rol bij activiteiten.

Prijsuitreiking in Boekarest

De prijzen worden aan de winnaars uitgereikt op 7 oktober tijdens de European Heritage Awards Ceremony. Deze vindt plaats in het concertgebouw Atheneum in Boekarest, Roemenië. Overigens heeft dat gebouw recent een Europees Erfgoedlabel ontvangen als locatie van symbolische Europese erfgoedwaarde.

Geldprijs

Tijdens de ceremonie worden de Grand Prix-laureaten en de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. Deze prijzen worden toegekend aan de winnaars van de European Heritage Awards/Europa Nostra Awards van dit jaar en aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Lees verder.

Het evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door Europees commissaris Iliana Ivanova en Uitvoerend Voorzitter Hermann Parzinger van Europa Nostra.  De awards worden mede-gefinancierd via het EU-subsidieprogramma Creative Europe.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 juni 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland