Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel4 augustus 2023Vertegenwoordiging in Nederland

Groen licht voor Nederlandse staatssteunregeling van € 21 miljoen extra i.v.m. een naadloos aansluitend Europees spoorsysteem

De Europese Commissie is akkoord met een wijziging van een Nederlandse overheidsregeling om de verplaatsing van het goederenvervoer van weg naar spoor te stimuleren.

Visit of Adina Vălean, European Commissioner, to Belgium

Aanvankelijk was de Nederlandse regeling van € 22 miljoen eerder goedgekeurd door Brussel maar Nederland wilde daarna het budget verhogen. De regeling uit 2019 omvat een spoordigitaliseringsproject ERTMS voor de upgrade van 99 goederenlocomotieven voor grensoverschrijdend verkeer.  

Één Europees beheer- en veiligheidscontrolesysteem voor heel Europa

Het ERTMS is één Europees beheer- en veiligheidscontrolesysteem voor de spoorwegen en is bedoeld om de verschillende nationale systemen die momenteel in heel Europa in gebruik zijn te vervangen. Dat omvat ook een naadloos aansluitend Europees spoorsysteem in de hele EU. Wat het concurrentievermogen van het spoorvervoer moet verbeteren.

Extra geld voor upgrades van meer locomotieven en compensatie eigenaren

Nederland zal het budget met € 21 miljoen verhogen, waardoor het totale budget op € 67 miljoen komt. Dat is inclusief financiering uit het EU-financieringsprogramma Connect Europe Facility. Door de verhoging van het budget kunnen meer voertuigen worden geüpgraded en worden hun eigenaren ook gecompenseerd voor de duur van het installatieproces, waarin de voertuigen niet commercieel kunnen worden gebruikt. De overheidssteun komt in de vorm van rechtstreekse subsidies en de looptijd van de gewijzigde regeling blijft ongewijzigd, namelijk tot en met 31 december 2023. Lees het volledige persbericht voor meer informatie.
 

Achtergrond

De goedkeuring komt na toetsing van de Europese staatssteunregels. Als de nationale overheden staatssteun willen verlenen moet dat altijd in overeenstemming zijn met de Europese staatssteunregels. Reden hiervoor is dat de EU de eerlijke concurrentie op de Europese markt wil blijven garanderen. Lees verder.

Bijzonderheden

Datum publicatie
4 augustus 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland