Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel4 oktober 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Groen licht voor Nederlands EU-herstelplan

De EU-ministers van Economische Zaken en Financiën hebben het Nederlandse herstelplan goedkeurd. Nederland krijgt tot € 4,7 miljard aan subsidies uit het EU-herstelfonds voor economisch herstel na de coronapandemie.

euro

Dat is inclusief een groene - en digitale transitie. In het Nederlandse plan gaat 48% van het geld naar klimaat­doelen, waaronder investeringen voor het koolstofvrij maken van de economie. Dit omvat investeringen en hervormingen om de uitrol van hernieuwbare energiebronnen te versnellen, evenals investeringen in duurzame mobiliteit en natuurherstel. Verscheidene maatregelen dragen ook bij aan de REPowerEU-doelen, om snel de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de groene transitie vooruit te helpen, en aan de landspecifieke aanbeveling over energie voor 2022. Het gaat dan om investeringen in offshore-windenergie en energie-efficiëntie in woningen, en om een nieuwe energiewet, die investeringen in het elektriciteitsnet moet vergemakkelijken en consumenten in staat moet stellen zelfgeproduceerde hernieuwbare energie te verkopen.

In het plan gaat 26% van het geld naar de digitale transitie. Het gaat onder meer om investeringen in kwantum­technologie, artificiële intelligentie, digitaal onderwijs en digitale overheid. Het plan omvat ook hervormingen op het gebied van informatiebeheer voor een open en transparant openbaar bestuur.

Volgende stappen

De Commissie zal de financiering uitbetalen zodra het EU-land de mijlpalen en streefdoelen voor investeringen en hervormingen in het herstelplan heeft bereikt.

Achtergrond
Het herstelfonds maakt deel uit van NextGenerationEU, de gecoördineerde respons van de EU op de uitdagingen van de pandemie voor de Europese economie, waarbij die economie ook voorbereid wordt op de groene en de digitale transitie. Lees verder.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
4 oktober 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland