Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel29 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Groen licht van de Commissie voor gewijzigd Nederlands herstel- en veerkrachtplan, incl. aanvullende energiemaatregelen

Vandaag heeft de Commissie een positief oordeel geveld over het gewijzigde herstel- en veerkrachtplan van Nederland n.a.v het EU-coronaherstelfonds.

Dit nationale plan bevat nu ook een hoofdstuk over energiemaatregelen in het kader van REPowerEU. Dat is een EU-actieprogramma om vóór 2030 af te stappen van Russische fossiele brandstoffen. Daarbij het draait om betaalbare, veilige en duurzame energie voor Europa.

Om EU-landen te helpen om overeind te krabbelen na de coronacrisis konden EU-landen geld krijgen uit een EU-coronaherstelfonds, zo ook Nederland. Op 6 juli 2023 had de Nederlandse regering bij de Europese Commissie het verzoek ingediend voor de opname van aanvullende maatregelen in het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan.

Het Nederlandse plan is inmiddels goed voor 5,4 miljard euro aan subsidies en bevat 22 hervormingen en 28 investeringen. In het gewijzigde plan wordt duidelijk meer nadruk gelegd op de groene transitie: 55% van de beschikbare middelen (tegen 48% in het oorspronkelijke plan) gaat naar klimaatmaatregelen.

De hervorming en de opgeschaalde investering van het REPowerEU-hoofdstuk zijn in dit verband van groot belang. Met de uitrol van hernieuwbare energie en de vermindering van de vraag naar energie helpen ze mee bij het halen van de klimaatstreefcijfers van de Unie voor 2030 en de doelen van klimaatneutraliteit van de EU in 2050.


Elektriciteitsnet makkelijker kunnen uitbreiden

De hervorming bevordert de investeringen in het elektriciteitsnet die nodig zijn om de overbelasting van het net tegen te gaan. Daarnaast wordt de uitbreiding van het elektriciteitsnet vergemakkelijkt en worden vergunningsprocedures voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie versneld.  

 

Subsidie voor energiebesparende maatregelen als waterpompen, zonneboilers etc.

De nogal fors opgeschaalde investering betreft de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Bedrijven en huishoudens kunnen subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen, zoals de aankoop van warmtepompen, muur-, glas- en dakisolatie en zonneboilers. Het is de bedoeling dat de vraag naar energie dankzij deze maatregelen afneemt met gemiddeld 30%.  

Het plan handhaaft de steun voor de ontwikkeling van innovatieve groene technologieën als groene waterstof en voor de aansluiting van hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld offshore windmolenparken op het energienet. Voorts blijft het plan steun verlenen voor duurzaam vervoer, zoals de verdere ontwikkeling van de emissievrije binnenvaart.

De EU-landen hebben vier weken de tijd om in te stemmen met het oordeel van de Commissie.

Meer weten? Lees het persbericht voor uitgebreide informatie.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland