Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 juli 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Goederenvervoer vergoenen, meer winst met minder milieueffecten

Het goederenvervoer staat centraal op de eengemaakte  Europese markt.  Zo ontvangen supermarkten, fabrieken en apotheken hun producten, die Europese bedrijven overal in Europa - en daarbuiten - kunnen verkopen.

Treinsporen met containers ernaast

Het goederenvervoer zal naar verwachting toenemen, en daarmee ook de CO2-uitstoot. De Europese Commissie presenteert drie nieuwe initiatieven om het goederenvervoer te vergroenen i.v.m. de Europese Green Deal voor een klimaatneutraal continent.


Ongeveer 50% van het goederenvervoer per spoor in de EU is internationaal. 53% van het goederenvervoer in de EU gebeurt over de weg.
 

Meer winst, minder milieueffecten door:

  1. Spoorwegcapaciteit te verhogen
    De vandaag voorgestelde maatregelen moeten leiden tot een beter beheer van het internationale spoorverkeer. Zo moeten opstoppingen afnemen en moet het aantal treinverbindingen toenemen. Dan zal niet alleen het goederenvervoer per spoor aantrekkelijker worden. Treinreizigers zullen een prettigere reiservaring hebben.
  2. Uitstoot van goederenvervoer over de weg terug te dringen
    De voorgestelde regels zullen het gebruik van emissievrije vrachtwagens ondersteunen en het gebruik van verschillende vervoerswijzen die op elkaar aansluiten aanmoedigen. Bovendien zullen efficiëntere, langere en/of zwaardere vrachtwagens tussen EU-landen kunnen rijden, als  de betrokken EU-landen dit toestaan. De maatregel heeft tot doel de totale CO2-impact van het zware wegvervoer te verlagen en de energie- en operationele efficiëntie ervan te verhogen.
  3. Uitstoot te berekenen
    CountEmissionsEU” is een EU-kader waarmee de uitstoot van broeikasgassen door vervoersdiensten kan worden berekend, voor alle vervoerswijzen en nationale netwerken. Met deze informatie kunnen bedrijven hun diensten afzetten tegen die van andere bedrijven en kunnen consumenten en bedrijven met kennis van zaken voor een bepaalde vervoerwijze of bezorgdienst kiezen.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 juli 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland