Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel1 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Global Gateway: tot 300 miljard euro aan investeringen voor duurzame verbindingen wereldwijd

Vandaag heeft EU het plan Global Gateway gelanceerd om tot 300 miljard euro aan investeringen tussen 2021 en 2027 vrij te maken voor een duurzaam herstel wereldwijd.

elektrische auto

 “De COVID-19-crisis heeft aangetoond hoezeer we wereldwijd verbonden zijn met elkaar. Voor een mondiaal herstel willen we de manier waarop we de wereld met elkaar verbinden om beter vooruit te komen, opnieuw vormgeven. Bij het Europese model draait alles om investeringen in zowel harde als zachte infrastructuur, duurzame investeringen in digitale techologieën, klimaat en energie, vervoer, gezondheid, onderwijs en onderzoek, alsook in een stimulerende omgeving die een gelijk speelveld garandeert. Wij zullen slimme investeringen in hoogwaardige infrastructuur ondersteunen, met inachtneming van de hoogste sociale en milieunormen, in overeenstemming met de democratische waarden van de EU en internationale normen en standaarden. De Global Gateway-strategie is een model voor de manier waarop Europa veerkrachtigere verbindingen met de wereld kan opbouwen”, aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.


Met Global Gateway is het doel om tot 300 miljard euro aan investeringen tussen 2021 en 2027 vrij te maken om een duurzaam wereldwijd herstel te ondersteunen, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van onze partners en de eigen belangen van de EU.

Global Gateway is Europa's aanbod om de wereld te verbinden met investeringen en partnerschappen. Landen hebben investeringen nodig om banen, vaardigheden en betere levensomstandigheden voor mensen te creëren. Evenals de grootste mondiale uitdagingen aan te pakken.Denk aan: klimaatverandering, mondiale gezondheidszekerheid, duurzame ontwikkeling en sterkere toeleveringsketens.

Europa zal een positieve keuze bieden aan landen die deze investeringen nodig hebben. Een keuze die gepaard gaat met een vertrouwd merk en banden tussen partners smeedt - in plaats van afhankelijkheden te creëren.

Global Gateway zal tegen 2027 tot 300 miljard euro vrijmaken voor de ontwikkeling van mondiale infrastructuur en de ondersteuning van de groene en digitale transitie in de wereld.

De belangrijkste leidende principes voor investeringen:

 • Democratische waarden en hoge normen stimuleren.
 • Groene en schone infrastructuren.
 • Aanjagen van investeringen door de particuliere sector.
 • Goed bestuur en transparantie.
 • Gelijke partnerschappen.
 • Gericht op veiligheid.

5 investeringsprioriteiten
De Global Gateway zal zich richten op deze vijf belangrijke sectoren:

 • Digitaal
  De EU zal een open en veilig internet ondersteunen
 • Klimaat en energie
  De EU zal investeringen en regels steunen die de weg vrijmaken voor de overgang naar schone energie
 • Transport
  De EU zal alle vormen van groen, slim en veilig vervoer steunen
 • Gezondheid
  De EU zal de toeleveringsketens en de lokale productie van vaccins helpen versterken
 • Klimaat en energie
  De EU zal investeringen en regels ondersteunen die de weg vrijmaken voor de overgang naar schone energie
 • Onderwijs en onderzoek
  De EU zal investeren in onderwijs van hoge kwaliteit, met speciale aandacht voor meisjes en vrouwen en kwetsbare groepenGlobal Gateway zal tussen 2021 en 2027 tot 300 miljard euro vrijmaken voor investeringen in wereldwijde infrastructuur. In een team-Europa-benadering zullen wij samenwerken met  EU-landen, Europese financiële instellingen en de particuliere sector om investeringen aan te trekken.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland