Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Gigabit- en 5G-netwerken: er is 258 miljoen euro EU-subsidie beschikbaar voor betere digitale connectiviteit

De eerste subsidieronde voor betere digitale verbindingen is open. Er is 258 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan betere digitale connectiviteit zoals Gigabit- en 5G-netwerken en aan digitale transformatie in de hele EU.

met elkaar verbonden

De Europese Commissie gaat projecten co-financieren die erop gericht zijn Europa's belangrijkste vervoersroutes en aanbieders van belangrijke diensten in lokale gemeenschappen uit te rusten met 5G-connectiviteit, evenals projecten om backbone-netwerken aan te leggen of te upgraden met geavanceerde technologie.

Er kunnen nu subsidievoorstellen worden ingediend, gericht op infrastructuur om federatieve clouddiensten te verbinden, backbone-infrastructuur voor digitale mondiale gateways, zoals onderzeekabels. Evenals voorbereidende acties voor het opzetten van operationele digitale platforms voor vervoers- en energie-infrastructuur in de EU.
 

De EU steun wordt verleend via de Connecting Europe Facility (CEF Digital). Wat door publieke en private investeringen bijdraagt aan connectiviteitsprojecten van gemeenschappelijk EU-belang. Evenals aan de uitrol van een veilige, beveiligde en duurzame hoogwaardige infrastructuur, met inbegrip van gigabit- en 5G-netwerken in de hele EU. Een betere Europese connectiviteitsinfrastructuur is van groot belang voor de digitale transformatie van Europa, zoals beschreven in het ''Traject naar het digitale decennium”, en om ervoor te zorgen dat alle huishoudens in de EU tegen 2030 gigabit-connectiviteit hebben en alle bewoonde gebieden door 5G worden gedekt. In het werkprogramma voor CEF Digital is vorig jaar meer dan 1 miljard euro aan financiering werd vastgelegd voor de periode 2021-2023.

Voor entiteiten waaronder joint ventures in de EU of overzeese gebieden
Digital-subsidieoproepen staan voornamelijk open voor entiteiten, waaronder joint ventures, die gevestigd zijn in EU-landen en landen of gebieden overzee. Er is  een online infosessie op 19 januari voor  meer informatie over de aanvraag-, evaluatie- en toekenningsprocedure. Het digitale onderdeel van de tweede editie van de Connecting Europe Facility (CEF-2-programma) (2021-2027) bouwt voort op de vorige, waarmee grensoverschrijdende digitale infrastructuur en diensten, evenals gratis internettoegang voor lokale gemeenschappen via het WiFi4EU-initiatief in de periode 2014-2020 werden ondersteund.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland