Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Geestelijke gezondheid doet ertoe: EC trekt 1,23 miljard euro uit voor de aanpak van mentale gezondheidsproblemen

Vóór de COVID-19-pandemie hadden 1 op 6 mensen in de EU al te kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. Deze situatie is ondertussen verslechterd door de ongekende crises van de afgelopen jaren.

Kinderen zijn veel online

Met 20 initiatieven en 1,23 miljard euro aan EU-financiering wil de EU de landen steunen bij de aanpak van mentale gezondheid. Daarbij draait het om: doeltreffende preventie, betaalbare zorg en behandeling en re-integratie na herstel.

De Europese aanpak is onder andere gericht op:

  • de bescherming van kinderen en jongeren tijdens hun meest kwetsbare en vormende jaren door toenemende druk en uitdagingen. Zo moeten ze online beter worden beschermd tegen cyberpesten. De maatregelen omvatten een netwerk voor geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. Evenals een preventie-toolkit voor kinderen waarin aandacht wordt besteed aan de belangrijkste factoren van geestelijke en lichamelijke gezondheid.
  • de bevordering van goede geestelijke gezondheid door preventie en vroegtijdige opsporing. Zoals een Europees initiatief om depressie en zelfdoding te voorkomen. Evenals een Europese code voor geestelijke gezondheid en meer onderzoek naar hersengezondheid.
  • hulpverlening aan kwetsbare groepen door gerichte steun te verlenen aan de meest behoeftigen, zoals ouderen, mensen in moeilijke economische of sociale situaties en migranten en vluchtelingen. Bijzondere aandacht gaat uit naar door conflicten getroffen bevolkingsgroepen, in het bijzonder mensen (met name kinderen) die ontheemd zijn geraakt uit Oekraïne en kinderen in Oekraïne die te lijden hebben onder het trauma van oorlog. Lees verder voor uitgebreide informatie.

Dit initiatief is o.a. gelanceerd naar aanleiding van een grote Europese burgerraadpleging.


 

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland