Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 januari 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Extra EU-acties om de verontrustende achteruitgang van bestuivers aan te pakken

De Europese Commissie komt met aanvullende maatregelen om de verontrustende achteruitgang van wilde bestuivende insecten aan te pakken.

Bestuivers beschermen
© Gatiz Zluka

Europa heeft een indrukwekkende verscheidenheid aan insecten die gewassen en wilde planten bestuiven. Deze verscheidenheid is essentieel voor een gezonde natuur en ieders welzijn. In de afgelopen decennia zijn bestuivers van wilde insecten, zoals bijen, vlinders, zweefvliegen en motten, echter drastisch afgenomen in overvloed en diversiteit in Europa. Veel soorten zijn op de rand van uitsterven.

Voedselzekerheid in gevaar
Zonder bestuivers zal onze voedselzekerheid in gevaar komen en zullen veel plantensoorten afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Dit vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de natuur, het menselijk welzijn en de economie.

De Europese Commissie stelt voor om:
•    de effecten van het gebruik van pesticiden op bestuivers te beperken;
•    het behoud van soorten bestuivers en habitats te verbeteren;
•     habitats in agrarische gebieden te herstellen;
•    de habitats van bestuivers in stedelijke gebieden te verbeteren;
•    de gevolgen voor bestuivers van klimaatverandering, invasieve uitheemse soorten en andere bedreigingen zoals biociden of lichtvervuiling aan te pakken.

De nieuwe maatregelen vormen een aanvulling op de aangekondigde nationale herstelplannen (rondom de voorgestelde wet voor natuurherstel), waarin de EU-landen de maatregelen zullen vaststellen voor het behalen van de juridisch bindende doelen om de achteruitgang van bestuivers tegen 2030 om te buigen. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 januari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland