Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel29 november 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese miljoenenboete van 157 miljoen EUR voor inkoopkartel van chemische stof, ook in Nederland

De Commissie heeft Sunpor, Synbra (Etten-Leur), Synthomer, Synthos (o.a. in Breda) en Trinseo een geldboete opgelegd van in totaal 157 miljoen EUR.

miljoenenboete
©iStock

Aanleiding hiervoor is de deelname van de zes bedrijven aan een inkoopkartel voor styreenmonomeer. Dat is een grondstof voor veel chemische producten zoals kunststoffen, harsen, rubber en latex.

INEOS is niet beboet omdat het bedrijf de Commissie op het bestaan van het kartel heeft gewezen i.v.m. de clementieregeling. De zes ondernemingen hebben ieder hun betrokkenheid bij het kartel erkend en hebben met een schikking ingestemd.

"Met dit besluit leggen wij een geldboete op aan zes ondernemingen die deelnamen aan een kartel voor de inkoop van styreen, een belangrijke grondstof voor veel chemische producten. De ondernemingen hebben heimelijk afspraken gemaakt en informatie uitgewisseld over een sectorale referentieprijs voor styreen. Hun plan was om de onderhandelingen over de referentieprijs in hun voordeel te beïnvloeden en zo styreen tegen een lagere prijs in te kopen. Inkoopkartels zijn niet het meest voorkomende soort kartels. Ze zijn echter verboden op grond van de EU-mededingingsregels. Zij verstoren het mededingingsproces, dat gebaseerd moet zijn op onafhankelijke beslissingen van bedrijven, en dat kunnen wij niet tolereren", aldus Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe (o.a. Concurrentie).

Meer weten? Lees het volledige persbericht voor o.a. de specificatie van de geldboetes per bedrijf.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland