Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Green Deal: EU wil betere milieubescherming door het strafrecht

De Europese Commissie wil milieudelicten harder aanpakken en is daartoe met een voorstel gekomen.

Het bos
Het bos

Milieudelicten veroorzaken onherstelbare en langdurige schade aan de volksgezondheid en het milieu, maar zijn moeilijk te onderzoeken en te vervolgen, terwijl de sancties vaak licht zijn. Daarom moeten we ons milieustrafrecht versterken. Nu de internationale gemeenschap spreekt van ecocide als misdaad, is een hoog niveau van milieubescherming niet alleen van belang voor het heden, maar ook voor toekomstige generaties. Daarom voeren we onze inspanningen op om milieuschade te bestrijden.

Met het voorstel wil de Commissie de bescherming van het milieu doeltreffender maken door de EU-landen te verplichten om strafrechtelijke maatregelen te nemen. In het voorstel worden nieuwe milieudelicten gedefinieerd, worden minimumsancties vastgesteld, en wordt de doeltreffendheid van de samenwerking tussen wetshandhavers versterkt. Ook worden de lidstaten verplicht mensen die milieudelicten melden en samenwerken met de handhavingsdiensten te ondersteunen en bij te staan.

Belangrijkste doelstellingen van het voorstel

Het voorstel voorziet in nieuwe EU-milieudelicten, waaronder illegale houthandel, illegale scheepsrecycling of illegale onttrekking van water.Ook worden in het voorstel bestaande definities van milieudelicten verduidelijkt, waardoor de rechtszekerheid wordt vergroot.

De Commissie stelt voor gemeenschappelijke minimumstraffen voor milieudelicten vast te stellen. Wanneer de delicten tot de dood of ernstige verwonding van een persoon leiden of dat waarschijnlijk zullen doen, moeten de lidstaten ten minste voorzien in gevangenisstraffen tot tien jaar. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland