Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 juli 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese goedkeuring voor Nederlandse steunmaatregel van max. €406,4 miljoen om gasopslag Bergermeer te vullen

De Europese Commissie heeft een Nederlandse steunmaatregel goedgekeurd van maximaal €406,4 miljoen om de gasopslag Bergermeer te vullen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Gas en kernenergie krijgen niet hetzelfde 'groene' label als hernieuwbare energie.

Met deze maatregel kan Nederland waarborgen dat de bestaande gasopslagfaciliteiten op zijn grondgebied tegen 1 november 2022 tot ten minste 80 % van hun capaciteit gevuld zijn. Zo wordt er voldaan aan de nieuwe EU-regels over gasopslagverplichting.

“Met deze regeling kan Nederland bedrijven stimuleren om aardgas op te slaan in de grote gasopslag Bergermeer, door hen te beschermen tegen onvoorziene nadelige prijsontwikkelingen tijdens de opslagperiode van deze zomer. De Commissie heeft ertoe opgeroepen gasopslagplaatsen vóór de winter snel te vullen, en Nederland heeft gereageerd met een goed ontworpen regeling om een van de grootste gasopslagplaatsen van Europa te vullen, en zo bij te dragen tot de voorzieningszekerheid in de Unie”, Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager (Mededinging).

De regeling is goedgekeurd conform de EU-regels voor staatssteun, omdat de economie van de EU ernstig wordt verstoord. Lees verder op de speciale website. 

 

 

 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland