Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel9 november 2021Vertegenwoordiging in Nederland

Europese goedkeuring voor Nederlandse staatssteunregeling speciale vervoersdiensten i.v.m. de pandemie

De Europese Commissie gaat akkoord met een wijziging van een Nederlandse staatssteunmaatregel voor bedrijven, die aangepast vervoer aanbieden.  

Service station for Hydrogen buses;  Norway


Bedrijven krijgen sneller steun

Door de goedkeuring kunnen deze bedrijven sneller in aanmerking komen voor steun om zo de schokken op te vangen, die zijn veroorzaakt door de coronapandemie. Daarbij gaat het bedrijven, die speciale vervoersdiensten aanbieden zoals voor kinderen en ouderen die niet met het reguliere openbaar vervoer naar school of naar bepaalde sociale activiteiten kunnen gaan.  

Als de nationale overheden staatssteun willen verlenen moet dat altijd in overeenstemming zijn met de Europese staatssteunregels. Echter door de coronapandemie is de Europese Commissie flexibeler in de goedkeuring van deze  overheidsregelingen. Dit om bedrijven te helpen om banen te behouden in deze uitzonderlijke situatie.

Volgens de Commissie is de wijziging van de bestaande Nederlandse regeling om deze vervoersbedrijven te steunen conform de tijdelijke kaderregeling voor staatssteun.

De Commissie heeft de oorspronkelijke regeling in februari 2021 goedgekeurd. De bestaande regeling, voor de periode van 1 juli t/m 13 oktober 2020, bestaat uit twee directe subsidiemaatregelen:
(i) ter dekking van vaste kosten zoals afschrijvingen; en
ii) ter ondersteuning van de niet-gedekte vaste kosten in verband met werknemers.

Nederland heeft de volgende wijzigingen van de bestaande regeling gemeld:
(i) een verlenging van de periode tijdens welke steun kan worden verleend, met de periode van 14 oktober 2020 t/m met 30 september 2021;
en ii) een algemene verhoging van het budget met 402,5 miljoen euro. De ondernemingen blijven recht houden op een totale compensatie van maximaal 70% van de inkomsten die verloren zijn gegaan door geannuleerde ritten in de periode dat er steun kan worden verleend.

Volgens de Commissie voldoet de gewijzigde Nederlandse steunmaatregel aan de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling en zal de steun niet meer bedragen dan:
i) 1,8 miljoen euro per onderneming in het kader van de eerste maatregel;
ii) 10 miljoen euro per onderneming in het kader van de tweede maatregel; en zal
iii) de steun vóór 31 december 2021 worden verleend.

De Commissie concludeert dat de gewijzigde maatregel noodzakelijk, passend en evenredig blijft om een ernstige verstoring in de economie van een EU-land op te heffen. Meer weten? Bekijk de speciale website of de EU-coronaresponswebsite.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland