Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese goedkeuring voor 8,1 miljard EUR-overheidssteun door landen als Nederland voor micro-elektronica en communicatietechnologie

microchip

De Europese commissie geeft groen licht voor 8,1 miljard euro aan overheidssteun voor een omvangrijk publiek-privaat project. Wat gericht is op onderzoek, innovatie en de eerste industriële toepassing van micro-elektronica en communicatietechnologie in de hele waardeketen. De Europese goedkeuring komt na toetsing van de EU-staatssteunregels.

Het project met de naam IPCEI ME/CT is door veertien EU-landen samen voorbereid en ingediend: Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Malta, Polen, Roemenië, Slowakije en Spanje.

Alle oplossingen onder dit project zijn er op gericht om digitale en groene transformatie te faciliteren door:

  • innovatieve micro-elektronica- en communicatieoplossingen te creëren
  • energie-efficiënte en materiaalbesparende elektronicasystemen en productiemethoden te ontwikkelen.

Autonoom rijden, communicatie, kunstmatige intelligentie, energieopwekking etc.

Deze initiatieven zullen bijdragen aan de technologische vooruitgang in diverse sectoren, zoals communicatie (5G en 6G), autonoom rijden, kunstmatige intelligentie en quantumcomputers. Ook ondernemingen die actief zijn in energieopwekking, -distributie en -gebruik, zullen steun krijgen bij het maken van hun groene transitie.
De eerste vernieuwende producten kunnen misschien al in 2025 op de markt komen. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Deelnemende landen en bedrijven aan het project

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland