Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 11 november 2022
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

Europese economische najaarsprognose 2022: somber vooruitzicht

De Europese Commissie heeft vandaag de jaarlijkse economische najaarsprognose gepresenteerd. Dit economie in de EU staat voor een keerpunt door de effecten van de Russische invasie van Oekraïne.

De hoge energieprijzen wakkeren de inflatie aan. Mensen in heel Europa kampen met stijgende kosten van levensonderhoud en Europese bedrijven verliezen hun concurrentievermogen. Na de relatief sterke economische prestaties dit jaar zijn de economische vooruitzichten voor volgend jaar verzwakt. De Europese Commissie verwacht in 2023 slechts een groei van 0,3 % van de EU-economie.  Echter de sterke arbeidsmarkt in combinatie met hervormingen en investeringen in de Faciliteit voor herstel en veerkracht moet de economie ondersteunen. De Commissie richt zich op het ondersteunen van de meest kwetsbaren met gerichte maatregelen, het afstemmen van het fiscale en monetaire beleid om de inflatie aan te pakken en het zo snel mogelijk veiligstellen de toekomstige energievoorziening.  Lees het volledige persbericht voor meer informatie.

Overview

 

De economische prognose voor Nederland

Europese economische najaarsprognose

De Nederlandse economie is in de eerste helft van 2022 sterk gegroeid dankzij export en investeringen. Echter door de Russische invasie in Oekraïne zal de economie naar verwachting krimpen in de tweede helft van het jaar.  Het reële beschikbare inkomen van huishoudens zal dalen.

Er wordt verwacht dat de tegenwind zowel in 2023 als in 2024 zal aanhouden en dat de jaarlijkse groei zal afnemen tot respectievelijk 0,6 % en 1,3 %. Voor 2023 hebben de autoriteiten een pakket maatregelen aangekondigd om het effect van de hoge energieprijzen te verzachten, dat de binnenlandse vraag ondersteunt en een ingrijpendere vertraging van de bbp-groei voorkomt. Verwacht wordt dat de door de regering genomen maatregelen het begrotingstekort zullen doen toenemen tot 4,0 % van het bbp in 2023. Door het verstrijken van de steunmaatregelen eind 2023 zal het tekort naar verwachting afnemen tot 3,1 % van het bbp in 2024. Meer weten? Lees verder.

De Europese economische prognoses zijn onderdeel van begrotingscyclus voor gecoördineerde beleid om de nationale economieën op elkaar af te stemmen. Lees verder.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland