Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 november 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie wil uitbreiding van Schengenzone met Bulgarije, Roemenië en Kroatië

Bulgarije, Roemenië en Kroatië moeten volledig deel kunnen nemen aan het Schengengebied. De Europese Commissie roept de EU-landen op om spoedig een besluit te nemen over deze kwestie. De drie landen voldoen aan de gestelde voorwaarden.

De Europese vlag wappert
© EU

De afgelopen jaren was er een goede samenwerking met deze landen i.v.m. het Schengengebied zoals tijdens de pandemie. Er wordt nu ook samengewerkt n.a.v. de gevolgen van de oorlog in Oekraïne

Hoewel de drie landen al gedeeltelijk gebonden zijn aan de Schengenregels, zijn de controles aan de binnengrenzen met deze EU-landen niet opgeheven en genieten zij dus niet alle voordelen die voortvloeien uit het feit dat zij deel uitmaken van het Schengengebied zonder controles aan de binnengrenzen.

Veiligheid

Een groter Schengengebied maakt Europa veiliger doordat de gemeenschappelijke buitengrenzen beter worden beschermd en politiediensten doeltreffend samenwerken. Het maakt ook  welvarender doordat minder tijd verloren gaat aan de grenzen en contacten tussen mensen en bedrijven makkelijker worden. Daarnaast wordt het aantrekkelijker doordat de grootste gemeenschappelijke ruimte zonder binnengrenzen ter wereld aanzienlijk wordt uitgebreid.

Volgende stappen

Onder auspiciën van het Tsjechische voorzitterschap zullen de EU-landen op 8 december stemmen over de volledige deelname van Bulgarije, Roemenië en Kroatië aan het Schengengebied.

Achtergrond

Het Schengengebied is het grootste vrije reisgebied ter wereld, met momenteel 22 EU-landen (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië) en 4 geassocieerde niet-EU-landen (Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein).

Landen die tot het Schengengebied willen toetreden, moeten een reeks Schengenevaluaties ondergaan om na te gaan of zij voldoen aan de voorwaarden voor de toepassing van de Schengenregels.

Meer weten? Lees het volledige persbericht en bekijk de speciale webpagina over Schengen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland