De afgelopen jaren was er een goede samenwerking met deze landen i.v.m. het Schengengebied zoals tijdens de pandemie. Er wordt nu ook samengewerkt n.a.v. de gevolgen van de oorlog in Oekraïne
Hoewel de drie landen al gedeeltelijk gebonden zijn aan de Schengenregels, zijn de controles aan de binnengrenzen met deze EU-landen niet opgeheven en genieten zij dus niet alle voordelen die voortvloeien uit het feit dat zij deel uitmaken van het Schengengebied zonder controles aan de binnengrenzen.
Veiligheid
Een groter Schengengebied maakt Europa veiliger doordat de gemeenschappelijke buitengrenzen beter worden beschermd en politiediensten doeltreffend samenwerken. Het maakt ook welvarender doordat minder tijd verloren gaat aan de grenzen en contacten tussen mensen en bedrijven makkelijker worden. Daarnaast wordt het aantrekkelijker doordat de grootste gemeenschappelijke ruimte zonder binnengrenzen ter wereld aanzienlijk wordt uitgebreid.
Volgende stappen
Onder auspiciën van het Tsjechische voorzitterschap zullen de EU-landen op 8 december stemmen over de volledige deelname van Bulgarije, Roemenië en Kroatië aan het Schengengebied.
Achtergrond
Het Schengengebied is het grootste vrije reisgebied ter wereld, met momenteel 22 EU-landen (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië) en 4 geassocieerde niet-EU-landen (Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein).
Landen die tot het Schengengebied willen toetreden, moeten een reeks Schengenevaluaties ondergaan om na te gaan of zij voldoen aan de voorwaarden voor de toepassing van de Schengenregels.
Meer weten? Lees het volledige persbericht en bekijk de speciale webpagina over Schengen.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 16 november 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland