Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel20 juli 2021Leestijd: 1 min

Europese Commissie wil toezichthouder tegen witwassen in de EU

In de strijd tegen terrorismefinanciering en witwassen is de Commissie met een voorstel gekomen om regels aan te scherpen. Als onderdeel van het pakket moet er een onafhankelijk Europees toezichthouder komen tegen witwassen van geld.

Zwart geld opsporen
EC

Witwassen is een grensoverschrijdend probleem dat gezamenlijk moet worden aangepakt in de EU. Geld witwassen en terrorisme financieren vormen een ernstige bedreiging voor de integriteit van de economie, het financiële stelsel en de veiligheid in de EU. Europol schat dat ongeveer 1% van het jaarlijkse bruto binnenlands product van de EU betrokken is bij verdachte financiële activiteiten. Wat in de miljarden kan lopen.

Het doel van het gepresenteerde pakket is om verdachte transacties en activiteiten beter op te sporen en de mazen in de wet te dichten. Deze worden door criminelen gebruikt om illegale opbrengsten wit te wassen of terroristische activiteiten via het financiële stelsel te financieren. De maatregelen van vandaag vormen een verbetering van de bestaande regels doordat rekening wordt gehouden met technologische innovatie zoals bijv. cryptomunten. Bovendien draagt het bij aan een consistenter wetskader wat naleving makkelijker moet maken. Meer weten? Lees het persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
20 juli 2021