Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 juli 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie wil eenvoudigere staatssteunregels voor groen vervoer

De Europese Commissie wil groen vervoer stimuleren en de nodige investeringen daarvoor vergemakkelijken. Daarom is ze met een voorstel gekomen waarbij ze regels voor bepaalde vormen van staatsteun steun vrij wil stellen van voorafgaande aanmelding.

op naar duurzaam en slim transport
©iStock

Daarbij gaat het om regels voor vervoer: per spoor, over de binnenwateren en gecombineerd vervoer over één traject. 

Als een overheid staatssteun wil verlenen moet ze dit eerst melden bij de Europese Commissie. De overheid mag pas steun geven na goedkeuring van de Europese Commissie. 

 “Met het voorstel dat de Commissie vandaag heeft aangenomen kunnen wij de procedures vereenvoudigen voor staatssteun aan groene vervoerswijzen - zoals vervoer per spoor, vervoer over de binnenwateren en multimodaal vervoer - die duurzamer en minder vervuilend zijn dan vervoer dat alleen over de weg gaat. Het voorstel stroomlijnt niet alleen de regels die van toepassing zijn op staatssteun, maar past ook binnen de doelen van de Green Deal van de EU en de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit”, aldus uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager, Mededingingbeleid

Maatregelen op gebied van vervoer kunnen de groene overgang ondersteunen door:

  • Forse daling van de uitstoot van broeikasgassen
  • Te zorgen voor betere luchtkwaliteit
  • Meer groei door productiviteit te stimuleren om de veerkracht van industriële ecosystemen te versterken.

Daarbij zijn investeringen van de Europese overheden in het openbaar vervoer belangrijk om de overgang naar duurzamere en slimme mobiliteit te ondersteunen. Zoals bij een naadloze en efficiënte aansluiting van diverse vormen van transport op Europese vervoersnetwerken. Evenals de modernisering van het trans-Europees netwerk voor passagiers- en goederenvervoer.

Overheidsinvesteringen in het vervoer vraagt om staatssteunregels die enerzijds investeringen mogelijk maken als die overheidssteun noodzakelijk is. Anderzijds moet de concurrentie behouden en versterkt worden op het gebied van het vervoer: per spoor, over de binnenwateren en gecombineerd vervoer over één traject. Lees verder het volledige persbericht.

Achtergrond
Het Europese concurrentiebeleid moet garanderen dat bedrijven eerlijk met elkaar kunnen concurreren. Dit bevordert ondernemerschap en efficiëntie, biedt consumenten meer keuze en houdt de prijzen laag en de kwaliteit hoog. Lees verder.

Met haar staatssteunregels garandeert de Europese Commissie dat de staatssteun van EU-landen geen enkel bedrijf, hoe groot of klein het ook is, een oneerlijk concurrentievoordeel geeft of het gelijke speelveld op de interne markt verstoort.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland