Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 juli 2021Leestijd: 1 min

Europese Commissie wil dat er minstens 3 miljard bomen worden geplant tegen 2030

In de EU moeten minstens 3 miljard extra bomen worden bijgeplant tegen 2030. Dit is een van de maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 % te verminderen tegen 2030. 

Het bos, Halle
©EC

Dat heeft de Commissie vandaag uiteengezet in de EU-bosbouwstrategie, die moet bijdragen aan de klimaatdoelen van de Europese Green Deal om een klimaatneutraal Europa te zijn tegen 2050.

Waarom 3 miljard extra bomen planten?

Bossen zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing om de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Door tegen 2030 in de hele EU 3 miljard extra bomen te planten, zal:

  • de omvang van het bos en de boombedekking in de EU vergroten
  • de veerkracht van de bossen vergroten en evenals hun rol bij het tegengaan van het biodiversiteitsverlies
  • de klimaatverandering matigen en ons helpen ons daaraan aan te passen.

In de EU zijn tussen 2010 en 2015 naar schatting jaarlijks bijna 300 miljoen bomen gegroeid. Het doel is deze aantallen te verdubbelen, zodat we uitkomen op 600 miljoen geplante bomen per jaar. Dit betekent dat we tegen 2030 3 miljard extra bomen zouden hebben in vergelijking met het ‘business as usual’-scenario.

'Map-My-Tree' voor burgers
De Commissie zal het proces vergemakkelijken, motiveren, tellen en controleren. Zij zal zorgen voor politieke en technische ondersteuning, communicatie en etikettering. Samen met het Europees Milieuagentschap zal de Commissie 'Map-My-Tree' lanceren om de burgers in staat te stellen de aanplantingen te volgen.

Plant en kweek de juiste boom, op de juiste plaats, en voor het juiste doel! Dit vereist planning en toezicht op lange termijn. In de praktijk betekent dit dat de juiste mix van boomsoorten moet worden aangeplant, niet alleen in bossen, maar ook in agrobosbouw, landbouw- en stedelijke gebieden. Er mogen geen bomen worden geplant in gebieden met een hoge natuurwaarde, zoals moerassen, venen, wetlands, veengebieden en graslanden.

Iedereen erbij betrekken  
Om de ambitieuze aanplantingdoelen te halen, is de actieve deelname en motivatie van verschillende actoren nodig, die vastbesloten zijn om niet alleen bomen te planten, maar er ook voor te zorgen dat ze na verloop van tijd goed worden onderhouden.

Het planten van bomen vergt ook een succesvolle samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, van individuele burgers en landeigenaren tot kwekerijen, verenigingen, bedrijven en overheidsinstanties. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 juli 2021