Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel6 december 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie verdenkt Deutsche Bank en Rabobank van kartelvorming bij handel in obligaties

De Europese Commissie verdenkt Deutsche Bank en Rabobank ervan zij de EU-antitrustregels hebben geschonden door heimelijke afspraken te maken om de concurrentie te verstoren bij de handel in obligaties.

De Commissie vreest dat de twee banken tussen 2005 en 2016 via een aantal van hun handelaren commercieel gevoelige informatie hebben uitgewisseld en hun prijs- en handelsstrategieën bij de handel in deze obligaties. De Europese Commissie heeft de banken hiervan op de hoogste gesteld en zij kunnen nu reageren. Mocht uit onderzoek blijken dat kartelvorming inderdaad het geval is dan kunnen de banken een boete krijgen van 10 % van de wereldwijde jaaromzet.

Obligaties zijn schuldbewijzen die een vaste rentevoet betalen, die entiteiten in staat stellen financiering aan te trekken op internationale financiële markten, en die vervolgens worden aangehouden als beleggingen of worden verhandeld zoals elk ander financieel instrument. In dit geval gaat het om in euro luidende soevereine obligaties, SSA-obligaties (obligaties van supranationale instellingen, buitenlandse staatsobligaties en obligaties van lagere overheden/semi-overheidsinstellingen), gedekte obligaties en door de overheid gegarandeerde obligaties.

“Voor het functioneren van een daadwerkelijke mededinging is het van fundamenteel belang dat de marktdeelnemers hun prijzen onafhankelijk bepalen. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat financiële instellingen geen praktijken toepassen die de concurrentie op de markten voor de handel in obligaties beperken. Het is nu aan Deutsche Bank en Rabobank om op onze zorgen te reageren”, aldus Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter, mededingingsbeleid. 

Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
6 december 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland