Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel23 maart 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie presenteert opties om de hoge energieprijzen omlaag te krijgen en energievoorziening veilig te stellen

In aanloop naar de Europese Raad is de Commissie met een aantal opties gekomen om de hoge energieprijzen te drukken en onze energievoorziening volgende winter veilig te stellen.

Gas en kernenergie krijgen niet hetzelfde 'groene' label als hernieuwbare energie.

“Het zijn turbulente tijden voor de mondiale en Europese energiemarkten, zeker sinds de Russische invasie van Oekraïne. Europa moet snel actie ondernemen om onze energievoorziening volgende winter veilig te stellen en de druk van hoge energierekeningen op onze burgers en bedrijven te verlichten. De voorstellen van vandaag passen binnen het raam van onze intensieve werkzaamheden op dit gebied”, aldus Kadri Simson, commissaris voor Energie.

De Commissie komt vandaag met een wetgevingsvoorstel waarmee een gasopslagniveau van ten minste 80 % voor de volgende winter verplicht wordt gesteld om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen; een opslagniveau dat de komende jaren verder moet oplopen tot 90 %. Om tegemoet te komen aan de bezorgdheden in verband met de aanhoudend hoge energieprijzen, heeft de Commissie ook een mededeling aangenomen waarin de opties voor marktinterventie op Europees en nationaal niveau worden uiteengezet en de voor- en nadelen van elke optie worden beoordeeld.

EU-partnerschappen met niet EU-landen voor de collectieve aankoop van gas en waterstof kunnen de EU veerkrachtiger maken en de prijzen omlaag brengen. Lees verder voor uitgebreide informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
23 maart 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland