Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 februari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Europese Commissie lanceert platform om de teelt en het gebruik van algen in Europa te bevorderen

Om algen voor voeding en andere toepassingen te promoten bij consumenten en om de Europese algenindustrie te versnellen wordt er een Europees platform gelanceerd.

Zeewier
Source: Pixabay

De Europese Commissie, het Europees Uitvoerend Agentschap klimaat, infrastructuur en milieu (Cinea) en een consortium van duurzaamheidsconsultants en algenorganisaties lanceren een Europees algenstakeholdersplatform, EU4Algae. Het doel ervan is om de ontwikkeling van een Europese algenindustrie te versnellen en algen voor voeding en andere toepassingen te promoten bij consumenten en bedrijven in de EU.

Algen worden al eeuwenlang over de hele wereld geproduceerd en geconsumeerd. Vooral in de Aziatische keuken worden algen gewaardeerd om hun hoge voedingswaarde en uitgesproken zoute of umami-smaak. De laatste jaren zijn algen ook een standaardingrediënt in westerse veganistische gerechten aan het worden.

Er zijn ook andere toepassingen. Zo zijn algen uitgegroeid tot grondstof bij uitstek voor duurzame industriële toepassingen, zoals biologisch afbreekbare kunststoffen. Bovendien draagt de productie ervan bij aan gezonde oceanen doordat algen kooldioxide, fosfor en stikstof in mariene ecosystemen verminderen. Ze vormen ook een kweekgebied en schuilplaats voor veel zeedieren en bevorderen zo de biodiversiteit onder water.

Toch komt de productie en consumptie van algen in Europa maar langzaam, tè langzaam op gang. Daarom zet de Europese Commissie een tandje bij.

Samen met Cinea en een consortium (bestaande uit EurA AG, EABA, Systemiq, Technopolis en s.Pro), lanceert de Commissie EU4Algae. Dit driejarige project zal de schaalvergroting van een regeneratieve, veerkrachtige, eerlijke en klimaatvriendelijke algenindustrie in Europa versnellen, en meer nieuwe algensoorten op de EU-markt brengen.

Het platform zal een unieke ruimte zijn voor samenwerking tussen spelers in de Europese algensector, waaronder algenkwekers, producenten, verkopers, consumenten, technologie-ontwikkelaars, evenals business-support organisaties, investeerders, overheden, de academische wereld, onderzoekers en ngo's. Het zal ook fungeren als een uniek informatiepunt voor oproepen tot het indienen van voorstellen voor algenfinanciering, projecten, bedrijfsinformatie, algemene informatie en beste praktijken.

Het samenwerkingsplatform zal in zomer 2022 online komen.

Achtergrond: Uitvoering van de Europese Green Deal door algen

In de “van boer tot bord”-strategie, een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal, staat de doelstelling van de Commissie om algen tot ‘een belangrijke bron van alternatieve eiwitten voor een duurzaam voedselsysteem en mondiale voedselzekerheid’ te maken.

In de strategische richtsnoeren voor duurzame aquacultuur van vorig jaar heeft de Commissie gewezen op de rol van de zeewierteelt bij het tegengaan van klimaatverandering (door koolstofvastlegging) en de aanpassing daaraan (bv. op de natuur gebaseerde kustbescherming).

Voor eind 2022 zal de Commissie een EU-algeninitiatief uitbrengen, met een actieplan om algen in Europa te promoten.

Het EU4Algae-platform zal aanbevelingen voor die initiatieven voortbrengen en bijdragen aan de uitvoering ervan.

 

Update 15/11:  Actieplan om een duurzame algensector in Europa te promoten.  Dit om gezondere voedingspatronen, minder CO2-uitstoot en minder waterverontreiniging te stimuleren.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 februari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland