Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel1 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie effent de weg voor de verdere digitalisering van de rechtsstelsels in de EU

De Europese Commissie heeft deze week verschillende initiatieven aangenomen om de rechtsstelsels in de EU te digitaliseren en daardoor toegankelijker en doeltreffender te maken.

Het recht

 De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de communicatie in grensoverschrijdende rechtszaken standaard via digitale kanalen verloopt. de voorstellen zijn onder meer van belang voor het in Den Haag gevestigde EU-agentschap Eurojust.

  • De voorstellen over de digitalisering van de grensoverschrijdende justitiële samenwerking en toegang tot de rechter in de EU in burgerlijke, handels- en strafzaken zullen twee belangrijke problemen aanpakken: inefficiënties bij de grensoverschrijdende justitiële samenwerking, en belemmeringen voor de toegang tot de rechter in grensoverschrijdende burgerlijke, handels- en strafzaken.
  • Er komen twee voorstellen voor de doeltreffende bestrijding van terrorisme en andere vormen van ernstige grensoverschrijdende criminaliteit. Momenteel gebruiken de lidstaten verschillende, vaak onveilige kanalen, zoals e-mail of cd-roms, om informatie over rechtszaken in verband met terrorisme naar Eurojust te versturen. Bovendien is het informatiesysteem van Eurojust verouderd en niet in staat om de informatie behoorlijk te checken. Het initiatief moet deze werkmethoden moderniseren.
  • Ontwikkeling van het samenwerkingsplatform voor gemeenschappelijke onderzoeksteams: Deze teams worden opgezet voor specifieke strafrechtelijke onderzoeken door twee of meer landen. De teams zijn nuttig gebleken, maar lopen soms tegen technische problemen aan. Met een specifiek IT-platform zouden de teams gemakkelijker informatie en bewijsmateriaal kunnen uitwisselen en veiliger met elkaar kunnen communiceren, zodat ze hun operaties gemeenschappelijk kunnen beheren.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland