Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel28 maart 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie dringt bij de EU-landen aan op maatregelen in verband met 'gouden paspoorten'

De Europese Commissie dringt er bij de EU-landen op aan om burgerschapsregelingen voor investeerders onmiddellijk in te trekken en strenge controles in te stellen om risico’s te beperken, die verbonden zijn aan verblijfsregelingen voor investeerders.

Gouden paspoorten

Met burgerschapsregelingen voor investeerders kunnen personen in ruil voor een aanzienlijke betaling of investering de nationaliteit van een land verwerven. Met verblijfsregelingen voor investeerders kunnen onderdanen van niet EU-landen als Rusland in ruil voor een betaling of investering een verblijfsvergunning krijgen om in een EU-land te wonen.

De Commissie heeft herhaaldelijk haar ernstige bezorgdheid geuit over burgerschaps- en verblijfsregelingen voor investeerders en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Door de oorlog van Rusland tegen tegen Oekraïne zijn de risico's wederom duidelijk geworden.

Onderdanen uit Rusland of Belarus
Sommige Russische of Belarussische onderdanen aan wie sancties zijn opgelegd of die de oorlog in Oekraïne in belangrijke mate steunen, hebben mogelijk door deze regelingen het EU-burgerschap verworven of bevoorrechte toegang tot de EU verkregen, onder meer om vrij in het Schengengebied te reizen.

Om de onmiddelijke risico's te beperkingen beveelt de Commissie  de EU-landen vandaag aan om na te gaan of zij niet moeten overgaan tot intrekking van het staatsburgerschap dat in het kader van een burgerschapsregeling voor investeerders ('gouden paspoort') is verleend aan Russische of Belarussische onderdanen die nu op een EU-sanctielijst staan in verband met de oorlog in Oekraïne. Meer weten? Lees verder.

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 maart 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland