Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 maart 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese begrotingsregels: ontsnappingsclausule van het stabiliteits- en groeipact wordt gedeactiveerd

De Commissie verstrekt de EU-landen vandaag richtsnoeren voor de uitvoering en coördinatie van het begrotingsbeleid, in het licht van de uitdagingen voor de overheidsfinanciën en economie.

de euro
© iStock

Ook met oog op besprekingen over het toekomstige kader voor economische governance. Over het algemeen moet begrotingsbeleid gericht zijn op het waarborgen van de houdbaarheid van de schuld op middellange termijn en het bevorderen van duurzame en inclusieve groei in alle lidstaten.

De algemene ontsnappingsclausule van het stabiliteits- en groeipact, die voorziet in een tijdelijke afwijking van de begrotingsvereisten die normaliter van toepassing zijn in geval van een ernstige economische neergang, zal eind 2023 worden gedeactiveerd.  Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt.

"Het was een goede beslissing om in 2020 de algemene ontsnappingsclausule van het stabiliteits- en groeipact te activeren. Hierdoor konden de EU-regeringen de nodige uitgaven doen om de klappen van de COVID-19-crisis en vervolgens de Russische oorlog tegen Oekraïne op te vangen. Nu we onze economieën door deze ongekende stormen hebben geleid, kunnen we bevestigen dat de clausule eind dit jaar zal worden gedeactiveerd. Wij geven onze lidstaten vandaag ook duidelijke richtsnoeren voor de voorbereiding van hun begrotingen voor 2024, terwijl er tegelijkertijd constructieve gesprekken worden gevoerd over de hervorming van het pact. Regeringen moeten een prudent begrotingsbeleid voeren, overheidsinvesteringen beschermen en energiegerelateerde steunmaatregelen geleidelijk afschaffen, te beginnen met de minst gerichte maatregelen. Tot slot hebben wij, gezien de nog steeds grote economische onzekerheid, besloten pas in het voorjaar van 2024 eventuele buitensporigtekortprocedures op te starten", aldus EU-commissaris Paolo Gentiloni.

Meer weten? Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht of de veelgestelde vragen.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 maart 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland