Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 maart 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europees ruimtevaartplan: samen sterker tegen ruimtedreigingen

Ruimtesystemen en -diensten in de EU zijn zeer belangrijk voor het functioneren van de samenleving en economie, evenals voor veiligheid en defensie. Ze houden essentiële diensten voor overheden, particuliere bedrijven en burgers draaiende.

Europese ruimtevaart

In een geopolitieke context van toenemende machtsconcurrentie en bedreigingen voor de EU, hebben de EU-leiders de ruimte aangemerkt als een strategisch domein in het Strategisch Kompas. Ook hebben ze opgeroepen tot een Europese ruimtevaartstrategie voor veiligheid en defensie.

De EU neemt dan ook maatregelen om haar belangen te verdedigen, vijandige activiteiten in de ruimte af te schrikken en haar strategische positie te versterken.

Defensie in Europa


 

dreigingen in de ruimte


Het Europese plan voor ruimtevaart omvat 6 aandachtsgebieden met diverse acties per gebied. Zoals reageren op het vlak van ruimtedreigingen door:

  • uitbreiding van het bestaande mechanisme voor respons op ruimtedreigingen, dat momenteel wordt gebruikt voor de bescherming van het Europese navigatiesysteem Galileo, tot alle ruimtesystemen en -diensten in de EU;
  • ruimteobjecten beter op te sporen en te identificeren dankzij toegang tot informatie voor omgevingsbewustzijn in de ruimte via relevante nationale ruimtecommando’s, om ongepaste gedragingen in omloopbanen te karakteriseren en EU-activa te beschermen;
  • oefeningen in de ruimte uit te voeren, ook met partners, om de respons van de EU op ruimtedreigingen te testen en verder te ontwikkelen en om solidariteitsmechanismen te verkennen.

Meer weten? Lees verder voor uitgebreide informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 maart 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland