Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel14 september 2023Vertegenwoordiging in Nederland

Europees Ecolabel voor duurzaamheid: nieuwe groene criteria voor tampons, maandverband en herbruikbare menstruatiecups

Absorberende hygiëneproducten en menstruatiecups waarop het officiële Europese keurmerk voor milieuvriendelijkheid prijkt, moeten van hoge kwaliteit zijn. Ook moet de productie van deze producten in de hele keten tot minder milieueffecten leiden. 

Daarom heeft de Commissie vandaag de criteria aangescherpt voor het Ecolabel voor tampons, maandverband en luiers. Voor herbruikbare menstruatiecups stelt de Commissie nieuwe milieucriteria voor. Wat zowel het milieu als de gezondheid ten goede komt.

Ecolabel, duurzaamheidskeurmerk

Strenge limieten voor de uitstoot van verontreinigende stoffen in lucht en water

De bijgewerkte criteria houden niet alleen rekening met de effecten op: lucht, water, bodem en biodiversiteit, maar ook met schade of risico’s i.v.m. het gebruik van chemische stoffen, gedurende de hele keten.  Voor absorberende hygiëneproducten worden bijvoorbeeld strenge limieten opgelegd aan de uitstoot van lucht- en waterverontreinigende stoffen bij de productie van pluizen. Dat is incl. de CO2-uitstoot.


Vrij van geurstoffen en lotions, die allergieën veroorzaken  

De gestelde eisen voor vezels moeten een stimlans zijn voor vezels uit duurzaam beheerde bossen. Veel gevaarlijke stoffen zoals antibacteriële middelen, formaldehyde, parabenen, hormoonontregelaars en ftalaten zijn verboden. Tampons, maandverband, luiers en menstruatiecups waarop het Ecolabel prijkt zullen vrij zijn van geurstoffen en lotions, die allergieën kunnen veroorzaken. 

Naast de milieuaspecten omvatten de nieuwe vereisten ook criteria voor 'geschiktheid voor gebruik' die producten van hoge kwaliteit garanderen. Evenals een verplichte verificatie door een derde partij op het vlak van sociale verantwoordelijkheid van de productielocatie i.v.m. arbeidsaspecten.

Dankzij de EU-milieukeur kan de industrie betrouwbare en echt milieuverantwoorde producten aanbieden, zodat consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken en een actieve rol kunnen spelen bij de groene overgang.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland