Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel22 februari 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Europees digitaal coronacertificaat: afgifte van herstelcertificaat nu ook op basis van snelle antigeentest

De EU-landen mogen vanaf vandaag ook herstelcertificaten afgeven op basis van een positief resultaat van een snelle antigeentest. Dit kan volgens de nieuwe regels van de Europese Commissie over de coronapas.

Coronacertificaat

Tot nu toe kon alleen een herstelcertificaat worden afgegeven na een positief resultaat van een moleculaire nucleïnezuurtest (NAAT), zoals een RT-PCR-test. Om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het certificaat te waarborgen, moet de gebruikte snelle antigeentest geregistreerd staan op de EU-lijst van snelle antigeentests voor COVID-19 en zijn uitgevoerd door gezondheidswerkers of gekwalificeerd personeel. De EU-landen mogen dergelijke certificaten met terugwerkende kracht afgeven, op basis van tests uitgevoerd vanaf 1 oktober 2021.

"Het digitale EU-coronacertificaat ontwikkelt zich mee met de situatie. Om het reizen met name van burgers die met de omikronvariant zijn besmet, te vergemakkelijken kunnen de EU-landen nu ook herstelcertificaten afgeven op basis van snelle antigeentests van hoge kwaliteit", aldus Didier Reynders, commissaris voor Justitie.

 "Op de EU-lijst van snelle antigeentests voor COVID-19 vinden de lidstaten snel welke tests van hoge kwaliteit zijn en gevalideerd zijn in onafhankelijke EU-onderzoeken. Met deze lijst kunnen de lidstaten nu ook herstelcertificaten afgeven op basis van snelle antigenentests en zo de grootste druk op de nationale testcapaciteitdoor de omicronvariant, enigszins wegnemen. Wij zorgen ervoor dat het digitale EU-certificaat de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen en adviezen volgt" ,aldus Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.


De nieuwe regels zijn onmiddellijk van toepassing en de EU-landen kunnen herstelcertificaten gaan afgeven op basis van snelle antigeentests zodra hier klaar voor zijn. Meer informatie over het digitale EU-coronacertificaat vind je op deze website

Bijzonderheden

Datum publicatie
22 februari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland