Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 maart 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europees consumenten scoreboard: zorgen om energienota en meer energiezuinigheid

De Europese Commissie heeft vandaag het scorebord over consumentengedrag en - vertrouwen 2023 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de energiecrisis een grote impact heeft gehad op het consumentengedrag vorig jaar.

Energy savings at home

2022 was een zeer moeilijk jaar voor de consumenten in Europa, gezien de gevolgen van de Russische agressie tegen Oekraïne. Dit kwam vooral door de hoge energieprijzen en de inflatie over het algemeen.


Ook zorgen online veiligheid
Bijna de helft van de consumenten (48%) maakte zich zorgen over het betalen van rekeningen, en een grote meerderheid (71%) nam maatregelen om het energieverbruik thuis te verminderen. Daarnaast maakte de overgrote meerderheid van de consumenten zich zorgen over hun veiligheid online. In het bijzonder zei 94% zich zorgen te maken over gerichte online reclame.

Belangrijkste uitkomsten  van de consumentenscorebord 2023:

  • 48% van de respondenten was bezorgd over de betaling van rekeningen, incl. hypotheken en vervoer naar het werk. 37% gaf aan spaargeld te hebben gebruikt en bij 10% van de respondenten steeg de hypotheek, met name door variabele rente.
  • Meer dan de helft van de consumenten meldt dat zij vanwege de energieprijsstijgingen hun gewoonten hebben veranderd: 71% heeft thuis energie bespaard en 28% heeft gebruik gemaakt van overheidssubsidies voor energiebesparing en/of is van vervoersmiddel veranderd.
  • Door de voortdurende stijging van de internetverkoop, hebben consumenten steeds vaker met oneerlijke online praktijken te maken. De drie meest gemelde praktijken waren: gerichte online reclame (76%), verborgen reclame in zoekresultaten (75%) en oneerlijke consumentenbeoordelingen (69%). Lees verder.

Nederland

Nederland scoort boven het EU-gemiddelde wat online bankieren betreft. Het stond in 2022 op de derde plek in de ranking.

Nederland doet het goed op gebied van online bankieren

 

Ook op gebied van online kopen scoort Nederland hoger dan het EU-gemiddelde. Het vertrouwen van de Nederlandse consument in verkopers en dienstenverleners is ook hoger dan het EU-gemiddelde.  Wat beter kan is de kennis van de consument over zijn rechten.

Nederlandse situatie

 

Voor dit scoreboard is onderzoek gedaan naar consumentengedrag, -vertrouwen en handhaving van de consumentenregels in de 27 EU-landen, IJsland en Noorwegen.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 maart 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland