Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 januari 2023Vertegenwoordiging in Nederland

Europees burgerinitiatief "Stop de vinnen - Stop de handel" heeft voldoende handtekeningen verzameld

Europees burgerinitiatief  stop "Stop de vinnen - Stop de handel" heeft meer dan 1,1 miljoen handtekeningen verzameld. Daarmee is voor de organisatoren de weg vrij om de Europese Commissie te verzoeken om met een nieuw wetsvoorstel te komen.

haai

De organisatoren van het initiatief willen dat Commissie met een wetsvoorstel komt om een einde te maken aan de handel in vinnen in de EU.  Dat is inclusief de import, export en doorvoer van vinnen die niet op natuurlijke wijze aan het lichaam van het dier vastzitten. Meer over het initiatief.

Volgende stappen

De Commissie zal de organisatoren de komende weken ontmoeten om het initiatief in detail te bespreken. Vervolgens zal het Europees Parlement een openbare hoorzitting organiseren. De Commissie heeft tot 11 juli 2023 de tijd om haar officiële antwoord in te dienen, waarin zij aangeeft welke maatregelen zij wil nemen: wetgeving voorstellen, andere niet-wetgevende maatregelen nemen of helemaal niets doen.


Dit initiatief is het achtste Europese burgerinitiatief dat met succes de drempel van één miljoen handtekeningen uit ten minste zeven lidstaten heeft gehaald. In Nederland zijn er 22.278 handtekeningen opgehaald voor "Stop de vinnen - Stop de handel".  Zo kunnen burgers bijdragen aan nieuwe wetten over thema's die hun aan aan hart gaan door een burgerinitiatief te starten.

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 januari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland