Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 oktober 2021Leestijd: 1 min

Europees burgerinitiatief ingediend voor milieubescherming op alle beleidsgebieden

De Commissie registreert het Europees burgerinitiatief “Oproep tot actie — Milieubescherming op alle beleidsgebieden”. De volgende stap is nu dat de initatiefnemers kunnen starten met de verzameling van handtekeningen.

de aarde
Onze aarde
AV Dienst EC, fotograaf Etienne Ansotte

De organisatoren van het initiatief roepen de Commissie op om een wetgevingsvoorstel te formuleren dat ervoor zorgt dat de EU-landen bij het vaststellen van nationale maatregelen rekening houden met milieuoverwegingen.

Aangezien het Europees burgerinitiatief aan de nodige voorwaarden voldoet, is de Commissie van mening dat het juridisch gezien ontvankelijk is. Zij heeft in dit stadium nog niet gekeken naar de inhoud van het burgerinitiatief.

Volgende stappen
De organisatoren kunnen na de registratie van vandaag beginnen met het verzamelen van handtekeningen. Als een Europees burgerinitiatief binnen een jaar een miljoen handtekeningen haalt uit ten minste zeven EU-landen dan moet de Commissie reageren. Zij kan beslissen om al dan niet in te gaan op het verzoek om actie te ondernemen. Zij moet haar besluit motiveren.

Achtergrond
Het Europees burgerinitiatief is een manier om burgers meer inspraak te geven en te betrekken bij actuele, maatschappelijke thema’s in de hele EU.

Meer weten?

Zo kun je een Europees burgerinitiatief organiseren.

Beluister de CitizenCentral Podcast, een reeks verhalen, waarbij initiefnemers vertellen waarom het ingediende burgerinitatief voor hun zo belangrijk is.

Bekijk het volledige persbericht.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 oktober 2021