Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel13 augustus 2021Leestijd: 1 min

Europees burgerinitiatief ingediend voor invoering van EU-brede statiegeldregeling voor recycling van plastic flessen

De Commissie heeft vandaag besloten om een Europees burgerinitiatief te registreren over de invoering van een EU-brede statiegeldregeling om plastic flessen te recyclen.

Afval van plastic flessen
AV Dienst, Europese Commissie

De organisatoren van het initiatief ReturnthePlastics roepen de Commissie op om met regels te komen om:

  • een EU-brede statiegeldregeling in te voeren om plastic flessen te recyclen
  • alle EU-landen ertoe aan te sporen om supermarkten (ketens) die plastic flessen verkopen te verplichten statiegeldmachines te installeren. Dit om plastic flessen na aankoop en gebruik door de consument te recyclen en
  • producenten van plastic flessen een plasticbelasting te doen betalen voor de recycling- en statiegeldregeling voor plastic flessen (o.b.v. het beginsel dat de vervuiler betaalt).

Het initiatief voldoet aan de noodzakelijke voorwaarden en is dus juridisch gezien ontvankelijk. In dit stadium heeft de Commissie het initiatief nog niet inhoudelijk geanalyseerd.

Volgende stappen
De organisatoren kunnen na de registratie van vandaag beginnen met het verzamelen van handtekeningen. Als een Europees burgerinitiatief binnen een jaar een miljoen handtekeningen haalt uit ten minste zeven EU-landen dan moet de Commissie reageren. Zij kan beslissen om al dan niet in te gaan op het verzoek om actie te ondernemen. Zij moet haar besluit motiveren.

Achtergrond
Het Europees burgerinitiatief is een manier om burgers meer inspraak te geven en te betrekken bij actuele, maatschappelijke thema’s in de hele EU.
 

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 augustus 2021