Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel21 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europees begrotingsbeleid: ontwerpbegroting 2024 van Nederland voldoet niet geheel aan Europese eisen

 De  Nederlandse ontwerpbegroting 2024 voldoet niet geheel aan de Europese eisen. (Dat zijn de aanbevelingen van de EU-landen van juli 2023).


De Europese Commissie heeft vandaag namelijk advies uitgebracht over de ontwerpbegrotingsplannen van de lidstaten voor 2024 en concludeerde dat.

Nederland voldoet niet helemaal aan Europese eisen

Dit komt doordat volgens de najaarsprognoses van de Europese Commissie wordt verwacht dat de groei van de netto nationaal gefinancierde primaire uitgaven van Nederland in 2024 niet volledig het aanbevolen maximale groeipercentage van 3.5% zal respecteren.

Deze aanbeveling was geformuleerd als een groeipercentage van de netto-uitgaven van 2023 tot 2024 en was gebaseerd op schattingen van de netto-uitgaven in het voorjaar van 2023. De huidige schattingen van de netto-uitgaven in 2023 zijn echter 1.8% van het BBP het lager dan die ten tijde van de aanbeveling. Als de netto-uitgaven in 2023 zich hadden ontwikkeld zoals verwacht ten tijde van de aanbeveling, zou het daaruit voortvloeiende groeipercentage van de netto-uitgaven in 2024 met -0,9% van het bbp onder het aanbevolen groeipercentage liggen.

Besparingen helemaal gebruiken om begrotingstekort in 2024 terug te dringen

Positief is dat Nederland gehoor geeft aan de aanbeveling van de Europese Commissie om noodmaatregelen ter ondersteuning van de energiesector in 2023 en 2024 af te bouwen.  De daarmee samenhangende besparingen worden echter niet volledig gebruikt om het overheidstekort in 2024 terug te dringen.

Vaart maken met o.a. belemmeringen bij investeringen en woningbouw

Tot slot beveelt de Commissie Nederland aan om de voortgang te versnellen met betrekking tot de structurele elementen van de begrotingsaanbevelingen die de Raad in juli 2023 heeft gedaan. Zo werd Nederland aanbevolen de schuldpositie van huishoudens en de verstoringen op de huizenmarkt te verminderen, de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen in de particuliere huursector te ondersteunen en obstakels weg te nemen die investeringen belemmeren, ook in de woningbouw.

Er komt een een diepgaand onderzoek
© EC

 


Meer weten? Lees het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland