In de eerste helft van 2024 werd de helft van de elektriciteit in de EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Wat een record is.
Windenergie haalde aardgas in en werd de tweede grootste bron van elektriciteit in de EU, na kernenergie. Dit staat in een vandaag gepubliceerd rapport over de staat van de energie-unie van de Europese Commissie. Het jaarlijkse rapport omvat analyses over hoe de landen ervoor staan. Wat belangrijk is om de energie- en klimaatdoelen 2030 te kunnen behalen.
De EU is erin geslaagd om het hoofd te bieden aan grote uitdagingen om
- meer zekerheid van energievoorziening te bereiken;
- de energiemarkt en -prijzen opnieuw onder controle te krijgen;
- de overgang naar klimaatneutraliteit te versnellen.
De energieprijzen in de EU zijn stabiel en blijven aanzienlijk lager dan tijdens de piek van de energiecisis in 2022. De uitstoot van broeikasgas in de EU daalde met 32,5% van 1990 tot 2022, terwijl de EU-economie in dezelfde periode met ongeveer 67% is gegroeid. Bekijk het volledige rapport voor meer informatie.
Achtergrond
De energie-unie helpt de EU minder afhankelijk te worden van ingevoerde energie. Ook zorgt de energie-unie voor meer keuze en lagere prijzen voor de consumenten in de EU.In de strijd tegen klimaatverandering wordt er ingezet op schonere energie voor een klimaatneutrale samenleving.
Meer weten? Lees het volledige persbericht en lees ook hoe Nederland ervoor staat.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 11 september 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland