Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel9 september 2021Leestijd: 1 min

Eurobarometer: optimisme over de toekomst van de EU op hoogste niveau sinds 2009

Dat blijkt uit een peiling die werd uitgevoerd in de zomer. Twee derde van de Nederlandse en Europese deelnemers heeft er vertrouwen in dat de EU in de toekomst de juiste beslissingen zal nemen om de pandemie te bestrijden. 

Publieke Opinie in de EU

De meerderheid van de Europeanen en Nederlanders is tevreden over de maatregelen die de EU en de nationale regeringen hebben genomen tegen de pandemie van het coronavirus en denkt dat het herstelplan "NextGenerationEU" doeltreffend zal zijn om de economische gevolgen van de pandemie op te vangen. De meeste Nederlandse deelnemers denken dat de Nederlandse economie volgend jaar of in 2023 al zal herstellen.  

Verder vinden de meeste Nederlanders dat de coronamaatregelen op persoonlijk vlak draagbaar waren. Ook qua vaccinatiebereidheid scoort Nederland goed in Europa. 

Klimaat en migratie grootste zorgen voor de EU 

Nederlanders maken zich vooral zorgen over de Europese aanpak van klimaat en milieu en van migratie; de andere Europese burgers zijn vooral bekommerd over economische situatie.  

Ook qua nationaal beleid zijn klimaat en milieu een grote zorg voor de Nederlanders, met op de tweede plaats het woonbeleid. 

Nederlandse beeld van de EU minder positief 

Bijna de helft van alle Europeanen en Nederlanders heeft vertrouwen in de Europese Unie. Dit blijft het hoogste algemene niveau dat sinds het voorjaar van 2008 werd geregistreerd.  

Daartegenover staat wel dat de groep Nederlanders die de EU wantrouwt, groter geworden is. Ook het aantal mensen met een positief beeld van de EU in Nederland daalt.  

Meer cijfers in de peiling en het rapport voor Nederland

Waarop moet de EU de komende jaren inzetten volgens jou? Laat van je horen in de Conferentie over de toekomst van Europa 

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 september 2021