Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 24 januari 2022
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 2 min

EU zet zich in om de consument te beschermen

Wist je dat ongeveer 40% van de consumenten niet tevreden is over de manier waarop verkopers op hun klachten reageren? Vorig jaar ontvingen de Europese Consumentencentra 120.000 vragen, waarvan de meeste over online winkelen.

Online shoppen

De EU-regels over samenwerking voor consumentenbescherming zijn bijgewerkt. Hierdoor hebben nationale autoriteiten nu meer mogelijkheden om illegale acties op te sporen en snel op te treden tegen malafide verkopers. Als de nationale consumentenautoriteiten op EU-niveau samenwerken, betaalt de burger uiteindelijk minder.

Sterkere bevoegdheden voor handhavers

Nationale consumentenautoriteiten kunnen frauduleuze websites of socialmedia-accounts verplichten informatie te wijzigen, belemmeringen opleggen of de websites of accounts doen verwijderen. Zij kunnen ook informatie opvragen bij domeinregistrators, internetaanbieders en banken om financiële stromen te traceren en de identiteit te achterhalen van degenen die achter illegale praktijken zitten.

Wat kan de overheid doen bij regelmatige klachten dat een online winkel niet op tijd bezorgt en weigert consumenten terug te betalen?
Vaak is de verkoper die hiervoor verantwoordelijk is moeilijk te vinden, omdat hij geen permanent kantoor of magazijn heeft. De website is soms verschillende keren verplaatst naar verschillende EU-landen. Door via de financiële stroom te zoeken, kan zo’n verkoper sneller worden gevonden. Als hij niet meewerkt, kan de overheid de website of het (socialmedia-)account doen sluiten. In dergelijke gevallen moet de consument ook zijn creditcarduitgever waarschuwen om zijn geld terug te krijgen.

Autoriteiten kunnen verkopers om opheldering vragen of een abonnement doen stopzetten

Wat kan de overheid doen bij regelmatige klachten over websites die gratis proefperiodes aanbieden, maar de dienst dan ongewenst voortzetten? Misleidende aanbiedingen: consumenten krijgen regelmatig proefperiodes aangeboden (bijv. op datingsites), of zij krijgen een nieuwe dure telefoon aangeboden. Wanneer consumenten dan hun creditcardgegevens invullen, komen zij er vaak later achter dat er maandelijks lidmaatschapsgeld wordt afgeschreven zonder dat zij daarvoor met kennis van zaken toestemming hebben gegeven. De autoriteiten nemen contact op met de verkoper in kwestie, vragen hem de abonnementsvoorwaarden en het herroepingsrecht te verduidelijken, en de ongewenste abonnementen stop te zetten.

Grotere rol voor de Europese Commissie

De Commissie kan nationale autoriteiten waarschuwen en hun optreden coördineren om op te treden tegen acties waarvan een grote meerderheid van de EU-consumenten het slachtoffer is. Hierna wordt rechtstreeks op EU-niveau onderhandeld met de betrokken bedrijven. Met de richtlijn voor handhaving en modernisering van de regels voor consumentenbescherming, in het kader van de ‘new deal voor consumenten’, kunnen sancties oplopen tot ten minste 4% van de omzet van bedrijven.

Instanties voor consumentenbescherming op nationaal en EU-niveau kunnen malafide praktijken beter signaleren

De Europese consumentencentra- en brancheorganisaties kunnen formeel waarschuwingen posten over opkomende marktbedreigingen zodat handhavingsinstanties ermee aan de slag kunnen.

Het samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming heeft bij de volgende EU-kwesties al het volgende bereikt:

  • Booking.com gaat de manier waarop aanbiedingen, kortingen en prijzen worden gepresenteerd, wijzigen.
  • Accommodatieaanbiedingen van Airbnb zijn nu duidelijker en beter, en bevatten bijvoorbeeld juiste en volledige prijsinformatie (incl. alle verplichte kosten en vergoedingen).
  • Oneerlijke bedingen in socialmediacontracten: Facebook, Twitter en Google+ hebben hun dienstenvoorwaarden bijgewerkt en hebben een speciale procedure ingesteld voor consumentenautoriteiten om problematische inhoud te signaleren.
  • Onduidelijke voorwaarden voor het huren van auto's: de vijf grootste autoverhuurbedrijven - Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt - hebben hun aanbiedingen verduidelijkt en de schade-afhandeling verbeterd.
  • Apple iTunes en Google Play geven nu informatie over (de prijs van) producten die als onderdeel van games kunnen worden gekocht.
  • Honderden websites worden regelmatig gecontroleerd ('sweeps') in de hele EU om na te gaan of zij voldoen aan de EU-consumentenwetgeving.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland