Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel23 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU wil zwarte lijst voor vervoerders, die meedoen aan mensensmokkel of -handel

De EU is met een voorstel gekomen om vervoerders die meedoen aan mensensmokkel of mensenhandel naar de EU, op een zwarte lijst te zetten. Aanleiding hiervoor zijn de recente gebeurtenissen aan de grens van de EU met Wit-Rusland.

EU buitengrenzen

"Pogingen om de EU te destabiliseren door de instrumentalisering van mensen zijn tot mislukken gedoemd. De EU is eensgezind en treft verschillende maatregelen om de situatie aan de buitengrenzen van de EU met Wit-Rusland op te lossen. Zoals ik twee weken geleden voor het eerst aankondigde, komen we vandaag met een nieuw voorstel om transportondernemingen die betrokken zijn bij mensensmokkel of mensenhandel naar de EU, op een zwarte lijst te zetten. Wij zullen nooit aanvaarden dat mensen uitgebuit worden voor politieke doeleinden", aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

De recente gebeurtenissen aan de grens van de EU met Wit-Rusland zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de bewuste of onbewuste medewerking van bepaalde transportondernemingen met de uitbuiting van mensen, met als gevolg een hoge humanitaire tol en ernstige problemen met de veiligheid aan de buitengrenzen van de EU en de stabiliteit in de regio.

Land, lucht, binnenvaart en zee
Om ervoor te zorgen dat de EU over de passende middelen beschikt om de instrumentalisering van mensen voor politieke doeleinden ongedaan te maken, stelt de Commissie een nieuw wettelijk kader voor waarbij de EU gerichte maatregelen kan treffen tegen transportondernemingen, ongeacht de vervoersmodus (land, lucht, binnenvaart, zee), die zich inlaten met mensensmokkel of mensenhandel naar de Europese Unie of deze faciliteren.

Maatregelen als een verbod op EU-grondgebied
De maatregelen moeten evenredig zijn en geval per geval worden vastgesteld. De maatregelen kunnen:

  • de beperking omvatten van activiteiten op de Europese interne markt
  • de opschorting van exploitatievergunningen
  • de opschorting van het recht om bij te tanken of onderhoud te laten uitvoeren binnen de EU
  • en het verbod om het grondgebied van de EU te doorkruisen of te overvliegen, technische stops te maken of havens van de EU aan te lopen.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
23 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland