Daarbij gaat het om alle producten — zowel in de EU gemaakte producten voor de Europese markt en export, evenals geïmporteerde goederen. Zonder dat het daarbij op specifieke ondernemingen of bedrijfstakken is gericht.
27,6 miljoen mensen verrichten dwangarbeid
Deze globale aanpak is belangrijk omdat naar schatting 27,6 miljoen mensen dwangarbeid verrichten, in veel bedrijfstakken en op elk continent. Het merendeel van de dwangarbeid vindt plaats in de particuliere economie, maar dwangarbeid wordt deels ook door staten opgelegd.
Wereldwijde samenwerking
Het EC-voorstel bouwt voort op internationaal overeengekomen definities en normen. Het onderstreept het belang van nauwe samenwerking met mondiale partners. De nationale autoriteiten zullen met dwangarbeid gemaakte producten uit handel in de EU kunnen halen. De douane zal met dwangarbeid gemaakte producten aan de EU-grenzen identificeren en tegenhouden.
Het voorstel moet nog door het Europees Parlement en de EU-landen worden besproken en goedgekeurd.
Achtergrond
De EU bevordert waardig werk in alle sectoren en op alle beleidsterreinen door een alomvattende aanpak gericht op werknemers in EU, in niet EU-landen en in de wereldwijde toeleveringsketens. Dit is inclusief fundamentele arbeidsnormen zoals de uitbanning van dwangarbeid.
Meer weten? Lees het volledige persbericht.
Update 5 maart 2024: Er is een Europees akkoord bereikt.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 14 september 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland