Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU ‘wapent’ zich tegen economische intimidatie van het buitenland door nieuw instrument

In deze tijd van toenemende geopolitieke spanningen wordt handel steeds meer als een wapen gebruikt. De EU en haar lidstaten zijn steeds vaker het doelwit van economische intimidatie. De juiste instrumenten zijn nodig om daarop te reageren.

The Hasselt lock of the Albert Canal

De Europese Commissie is dan ook met een voorstel gekomen voor een nieuw rechtsinstrument.

Dit moet voorkomen dat landen handel of investeringen beperken of ermee dreigen dat te doen om een beleidswijziging in de EU af te dwingen op gebieden als klimaatverandering, belastingen of voedselveiligheid.

Het antidwanginstrument (ACI) is ontworpen om te de-escaleren en om, als eerste stap, door een dialoog de afschaffing van specifieke dwangmaatregelen voor elkaar te krijgen. Eventuele tegenmaatregelen van de EU zullen slechts een laatste redmiddel zijn, als geen andere aanpak mogelijk is van economische intimidatie, die vele vormen kan aannemen. Denk aan landen die tegen de EU expliciete dwang en handelsbeschermingsinstrumenten aanwenden, over selectieve grenscontroles of voedselveiligheidscontroles op goederen uit een bepaald EU-land, tot boycots van goederen van een bepaalde oorsprong.

Buitenlandse inmenging voorkomen en soevereiniteit beschermen
Met ACI wil de Commissie het legitieme recht van de EU en de lidstaten om beleidskeuzen te maken en besluiten te nemen in stand te houden. Ook wil ze ernstige inmenging in de soevereiniteit van de EU of haar lidstaten voorkomen. Met dit instrument kan de EU zich beter verdedigen op het wereldtoneel.

Zonder een specifiek instrument zullen de Unie en de lidstaten terugvallen op de gebruikelijke diplomatieke middelen, die niet altijd doeltreffend genoeg zijn, omdat zij misschien niet het nodige afschrikkingseffect hebben.

Directe buitenlandse investeringen
De voorgestelde ACI bevat klassieke maatregelen op het gebied van goederen en diensten, maar ook op het gebied van intellectuele-eigendomsrechten en directe buitenlandse investeringen. Daarnaast zijn er diverse beperkingen over de toegang tot de EU-markt, zoals op het gebied van overheidsopdrachten, kapitaal, toelating van producten op grond van chemische en sanitaire voorschriften, alsmede toegang tot door de EU gefinancierde onderzoeksprogramma's.

Meer weten? Lees het volledige persbericht en de veelgestelde vragen.

 

Update 6 juni 2023: Politiek akkoord over nieuw antidwanginstrument om belangen EU wereldwijd beter te kunnen verdedigen

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland