Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel20 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU-steun voor betere monitoring van trekvogels en hun habitats i.v.m. luchtvervuiling

Hoe kunnen we trekvogels beter beschermen voor de gevolgen van klimaatverandering? Vandaag heeft de Commissie internationale deskundigen bijeengebracht in Wilhelmshaven, Duitsland.

Biodiversity - Pelicans




Dit om te discussiëren over innovatieve methoden om de vlucht van trekvogels in de Waddenzee te monitoren.Hun aanwezigheid kan belangrijke informatie opleveren over luchtvervuiling en de kwaliteit van onze kustgebieden.

Nederland, Denemarken en Duitsland - hebben via het Instrument voor Technische Ondersteuning (TSI) steun gevraagd om innovatieve methoden en digitale technologieën te vinden om de bewegingen en aantallen van watervogels in dit gebied te monitoren. Deze omvatten o.a. het gebruik van geavanceerde technologieën, zoals drones, akoestische monitoring en radars, en de DNA-analyse van vogels.

Monitoring is nodig voor betere bescherming van de watervogels

Het project is nauw verbonden met de EU-prioriteiten die zijn vastgelegd om de klimaatdoelen te behalen, met bijzondere aandacht voor het actieplan over meer biodiversiteit. Dat erop gericht is om de natuur te beschermen en de achteruitgang van ecosystemen te herstellen. Meer over de biodiversiteitstrategie.
Door meer kennis te vergaren over de bedreigingen die watervogels op hun trekroute ondervinden, kunnen we ze beter beschermen en begrijpen we beter hoe we de gevolgen van klimaatverandering kunnen beperken.

Waddenzee, een vitale bron voor miljoenen trekvogels

De unieke habitat van de Waddenzee, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar zeldzame flora- en faunasoorten leven, werd ook genoemd door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tijdens haar laatste Staat van de Unie-toespraak. Het is een vitale bron voor miljoenen trekvogels. Meer over het project.

Achtergrond TSI

TSI  is het EU-programma dat de EU-landen technische expertise op maat biedt om hervormingen te ontwikkelen en uit te voeren. De steun wordt verleend op verzoek van een EU-land, dat zelf niet financieel hoeft bij te springen. Het is een belangrijke onderdeel van de EU-initiatieven om de lidstaten te helpen de economische en sociale gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Zo werkt TSI.
 

Bijzonderheden

Datum publicatie
20 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland