Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel1 juli 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU-regels voor gratis roaming tegen thuistarief in buitenland verlengd met 10 jaar

Reizigers in de Europa kunnen ook de komende 10 jaar blijven bellen, sms'en en online gaan zonder extra kosten. Vandaag zijn namelijk nieuwe EU-regels ingegaan en is roaming tegen thuistarief verlengd tot 2032.

reizen
©iStock

De vorige EU-regels liepen af op 30 juni 2022.  Door de nieuwe regels zijn er ook nieuwe voordelen voor de consumenten:

 • Sneller mobiel internet op reis
  Consumenten hebben nu het recht op dezelfde kwaliteit van mobiel internet in het buitenland als thuis. Exploitanten die mobiele diensten aanbieden, moeten ervoor zorgen dat consumenten toegang hebben tot 4G, of de meer geavanceerde 5G-netwerken als deze beschikbaar zijn op de bestemming van de consument. Consumenten moeten informatie over netwerkbeschikbaarheid kunnen vinden in hun contract voor mobiele diensten en op de websites van de exploitanten.
 • 112 — noodcommunicatie op reis
  Reizigers moeten een bericht krijgen wanneer zij een EU-land binnenkomen met informatie over oproepen naar ‘112’ en andere beschikbare middelen om contact op te nemen met noodhulpdiensten, onder meer via realtimetekst of apps.
 • Betere informatie over extra kosten van  bepaalde diensten
  Consumenten moeten beter geïnformeerd worden over de soorten diensten die extra kosten met zich mee kunnen brengen door exploitanten. Denk daarbij aan  bellen naar klantenservicenummers, helpdesks of verzekeringsmaatschappijen. Deze diensten kunnen gratis zijn of minder kosten wanneer er thuis naar wordt gebeld, maar bij roaming kunnen extra kosten in rekening worden gebracht.
 • Verborgen kosten vermijden
  Wanneer consumenten per vliegtuig of per boot reizen, kunnen hun mobiele telefoons automatisch verbinding maken met netwerken aan boord die met satellietcommunicatie werken. Voor het gebruik van mobiele verbindingen die door niet-terrestrische netwerken worden aangeboden, kunnen zeer hoge toeslagen worden aangerekend. De nieuwe roamingregels verplichten exploitanten ertoe hun consumenten te beschermen en hen te informeren wanneer hun telefoon overschakelt op een niet-terrestrisch netwerk. Bovendien moeten exploitanten mobiele diensten automatisch onderbreken als de mobiele diensten via niet-terrestrische netwerken 50 euro of een andere vooraf vastgestelde limiet bereiken. Exploitanten kunnen ook extra diensten aanbieden, zoals de mogelijkheid om roaming aan boord van vliegtuigen en boten uit te zetten.  

De regels gelden in de EU en de EER-landen. Meer weten? Bekijk de veel gestelde vragen

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland