Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel20 juli 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 3 min

EU-noodplan om gasverbruik te verminderen i.v.m. mogelijke verstoringen van gasleveringen

Vandaag is de Europese Commissie met nieuwe wetgevingsinstrumenten en een noodplan gekomen om het gasverbruik in de EU terug te dringen. Gezamenlijke actie zal de EU-landen sterker maken tegenover mogelijke grote verstoringen van energieleveringen.

energie besparen

De EU loopt het risico dat de gastoevoer uit Rusland verder wordt onderbroken doordat het Kremlin de gasexport als wapen gebruikt; bijna de helft van de EU-landen heeft al te maken met verminderde leveringen. Door nu actie te ondernemen, kunnen zowel het risico als de kosten voor Europa bij een verdere of volledige onderbreking worden beperkt. Wat de Europese veerkracht op energiegebied versterkt. 

 

Tweet van Frans Timmermans

 

Een Europees plan om de vraag naar gas te verminderen

Europa wordt geconfronteerd met de mogelijkheid van een tekort aan gas deze winter als gevolg van onbetrouwbare Russische leveringen door de oorlog in Oekraïne. Gecoördineerde actie is nu nodig, met inspanningen van alle EU-landen om de vraag naar gas te verlagen. Nu handelen is niet alleen efficiënter qua kosten. Het is ook minder verstorend voor het dagelijks leven en de economie dan op een later tijdstip noodgedwongen verlagingen moeten doorvoeren. Gas dat in de zomer niet wordt gebruikt, kan worden opgeslagen voor de winter.

15% minder verbruik
De Commissie is met Europees plan gekomen om de vraag naar gas te verminderen. Goede voorbeelden en richtsnoeren voor de EU-landen moeten hen helpen om de vraag naar gas van 1 augustus tot en met 31 maart 2023 met 15% te verminderen en om te prioriteren welke industriële sectoren moeten bezuinigen.

Energie besparen, alternatieven en solidariteit

Het Europees plan om de vraag naar gas te verminderen is gebaseerd op drie actiepijlers die de Commissie aan de EU-landen aanbeveelt;

  • overschakeling van gas op alternatieve brandstoffen om de vraag van de industrie te beperken tot een minimum;
  • minder verbruik door de industrie stimuleren door markt ‘gereedschappen’;
  • besparen op verwarming en koeling.

Overschakelen van gas:

  • Switchen op andere brandstoffen in de industriesector en de energiesector, bij voorkeur naar hernieuwbare en schonere energiebronnen; kernenergie waar haalbaar; kolen en andere zware brandstoffen waar nodig en op tijdelijke basis.
  • Afwijkingen per geval te overwegen met tijdelijke, uitzondering van bepaalde milieuvoorschriften.

Minder verbruik stimuleren

  • Veiling- of inschrijvingssystemen om stimulansen en compensaties te bieden voor grote ondernemingen bij minder verbruik.
  • Staatssteunregelingen om de kosten te ondersteunen.
  • Energie contracten voor gasverbruik, die onderbroken kunnen worden voor minder gebruik wanneer dat nodig is.
  • Contracten kunnen ruilen tussen industriële verbruikers, om de productie in minder getroffen regio's te laten doorgaan in geval van grote tekorten.

Verwarming en koeling verminderen

●  Landelijke bewustwordingscampagnes in de hele EU, als aanvulling op het EU-Energiebesparingsplan, als onderdeel van REPowerEU (Betaalbare, veilige en duurzame energie voor Europa).

● Verplichte vermindering van energieverbruik in openbare gebouwen zoals commerciële centra, kantoren en openbare ruimtes.

● Nieuwe temperatuur- en uurlimieten voor verwarming en stadsverwarming in de huishoudelijke sector met gas.

Criteria voor de prioritering van besparingen

Het plan zal de EU-landen ook helpen om de vraag naar gas op gestructureerde wijze te verminderen met een focus op industriële gebruikers. De voorgestelde criteria van de Commissie moeten bijdragen aan zo weinig mogelijke economische effecten en verstoring van de interne markt en van belangrijke bevoorradingsketens:

  •  kritieke maatschappelijke betekenis - onder meer de sectoren gezondheidszorg, levensmiddelen, veiligheid, beveiliging, raffinaderijen en defensie, en het verstrekken van milieudiensten;
  • grensoverschrijdende toeleveringsketens - sectoren of industrieën die goederen en diensten leveren die essentieel zijn voor de vlotte werking van de toeleveringsketens in de EU;
  • schade aan infrastructuur - om te voorkomen dat de productie niet kan worden hervat zonder aanzienlijke vertragingen, herstellingen, formele goedkeuringen en kosten;
  • mogelijkheden voor gasvermindering en vervanging van producten/componenten - de mate waarin industrieën kunnen overschakelen op geïmporteerde componenten/producten en de mate waarin aan de vraag naar producten of componenten kan worden voldaan door middel van invoer.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
20 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland