Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel9 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU-landen committeren zich aan bindend EU-streefcijfer van minimaal 42,5% energie uit hernieuwbare energiebronnen in 2030

Op naar meer energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in de EU. De lidstaten hebben vandaag een nieuwe richtlijn voor hernieuwbare energie aangenomen.

waarom hernieuwbare energiebronnen?, uitleg


De richtlijn omvat o.a. een bindend streefcijfer voor meer hernieuwbare energie van minimaal 42,5% in 2030 in de EU t.o.v. 32% nu.

Alle EU-landen zullen bijdragen aan het bereiken van ambitieuzere sectorspecifieke doelen voor: vervoer, industrie, gebouwen en stadsverwarming en -koeling. Dit om de integratie van duurzame energie te versnellen in sectoren waar de integratie langzamer verloopt.

De EU-landen hebben de mogelijkheid om te kiezen tussen:

  • een bindend streefcijfer van 14,5% vermindering van de broeikasgasintensiteit in het vervoer door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen tegen 2030.
  • of een bindend aandeel van ten minste 29% hernieuwbare energie in het eindverbruik van energie in de vervoerssector tegen 2030.
Alle bestaande hernieuwbare energiebronnen

Download de volledige infographic van de Raad.

Er is ook afgesproken dat Europa zal streven naar 45% hernieuwbare energie in de energiemix van de EU in 2030. Lees er meer over in het persbericht van de Raad.

 

Lagere energierekeningen kwetsbare huishoudens
De herziene richtlijn vereist ook dat EU-landen prioriteit geven aan energie-efficiëntie verbeteringen voor kwetsbare huishoudens, die te maken hebben met energiearmoede en die in sociale woningen wonen. Door de verplichting om energie te besparen is elk EU-land ervoor verantwoordelijk  om een deel van zijn energiebesparingen te bereiken bij kwetsbare klanten. Evenals bij mensen, die te maken hebben met energiearmoede. Dit zal bijdragen tot verbeteringen op het vlak energie-efficiëntie. Wat zich 'vertaalt' naar  lagere energierekeningen voor de meest kwetsbare huishoudens.

Dit is onderdeel van het klimaatplan de Commissie om een klimaatneutraal continent te worden en het plan om minder afhankelijk te worden van energie uit Rusland. Lees het volledige persbericht van de Europese Commissie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland