Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 24 februari 2022
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 2 min

EU kondigt zware Europese sancties aan n.a.v de oorlog Rusland-Oekraïne

De EU heeft tijdens een persconferentie Europese sancties bekend gemaakt na de buitengewone top vandaag over de inval van Rusland in Oekraïne.    

Vlaggen Oekraine

"De gebeurtenissen van vandaag zijn een keerpunt voor Europa. Bommen vallen op onschuldige vrouwen, mannen en kinderen. Ze vrezen voor hun leven en velen sterven. Dit gebeurt in 2022 — in het hart van Europa. President Poetin heeft gekozen: oorlog is terug in Europa. Het gaat hier om een volledige invasie van Oekraïne die onze vredesorde fundamenteel op de helling zet.

Maar vandaag zeg ik u ook dat de Europese Unie eensgezind is, dat de Europese leiders deze gruwelijke en niet-uitgelokte aanvallen vannacht met één stem hebben veroordeeld. Nu komt het erop aan te tonen waar we voor staan. We houden het Kremlin verantwoordelijk. Dat blijkt duidelijk uit het pakket zware en gerichte sancties dat de Europese leiders vannacht hebben goedgekeurd. Het zal een maximale impact hebben op de Russische economie en de politieke elite. Het pakket bestaat uit vijf pijlers. Ten eerste de financiële sector. Ten tweede energiesector. Ten derde de transportsector. Ten vierde exportcontroles en een verbod op exportfinanciering. En ten slotte het visumbeleid. Ik zal enkele van de belangrijkste punten toelichten.

  • Ten eerste omvat dit pakket financiële sancties die Rusland afsnijden van de belangrijkste kapitaalmarkten. Daarmee raken we nu 70 % van de Russische bankenmarkt, maar ook belangrijke staatsbedrijven, onder meer op het gebied van defensie. Deze sancties zullen de leenkosten van Rusland doen toenemen, de inflatie aanwakkeren en de industriële basis van Rusland geleidelijk uithollen. We raken ook de Russische elite door hun deposito’s in te perken zodat zij hun geld niet meer in vrijhavens in Europa kunnen onderbrengen.
  • De tweede grote pijler is gericht op de economisch essentiële energiesector, waarvan vooral de Russische staat profiteert. Ons exportverbod zal de oliesector treffen. Door het verbod zal Rusland zijn olieraffinaderijen, die in 2019 nog goed waren voor 24 miljard EUR aan exportinkomsten, niet meer kunnen moderniseren.
  • Met een derde maatregel – het verbod op de verkoop van vliegtuigen, reserveonderdelen en uitrusting aan Russische luchtvaartmaatschappijen – zullen we schade toebrengen aan deze uitermate belangrijke sector van de Russische economie en aan de connectiviteit van het land. Driekwart van de Russische commerciële luchtvloot is gebouwd in de Europese Unie, de VS en Canada. Rusland is dus enorm afhankelijk op dat vlak.
  • Ten vierde beperken we de toegang van Rusland tot de cruciale technologie die het nodig heeft om een welvarende toekomst op te bouwen, zoals halfgeleiders en geavanceerde technologieën.

En tot slot treffen we Rusland met het visumbeleid. Diplomatiek en soortgelijk personeel alsook zakenlui krijgen geen bevoorrechte toegang meer tot de Europese Unie.

Zoals altijd worden deze maatregelen nauw gecoördineerd met onze partners en bondgenoten. Dit zijn uiteraard de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Noorwegen, maar inmiddels ook Zuid-Korea, Japan of bijvoorbeeld Australië. Onze eenheid is onze kracht. Het Kremlin weet dat. En het heeft alles in het werk gesteld om ons te verdelen, maar al die pogingen zijn volkomen tevergeefs gebleken. Het heeft precies het tegenovergestelde bereikt. We zijn meer verenigd dan ooit en we zijn vastberaden.

Tot slot wil ik benadrukken dat deze gebeurtenissen inderdaad het begin markeren van een nieuw tijdperk. We moeten heel duidelijk zijn in onze analyse: Poetin probeert een bevriend Europees land te onderwerpen. En hij probeert de kaarten van Europa met geweld te hertekenen. Hij moet en hij zal falen."

Dank u.

Voorzitter Von der Leyen
Voorzitter Michel 
President Macron

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 februari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland