Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU investeert meer dan 1 miljard euro in innovatieve projecten om de economie koolstofvrij te maken

De EU investeert meer dan 1,1 miljard euro in zeven grootschalige innovatieve projecten waaronder in Nederland via het Innovatiefonds.

schonere lucht

Uitvoerend vicevoorzitter Timmermans: “Innovatie is van cruciaal belang voor de realisatie van de oplossingen die wij dit decennium nodig hebben om de doelen van maximaal 1,5 °C opwarming binnen bereik te houden. Gekoppeld aan sterke emissiereducties, is innovatie een manier om de doelen van de Overeenkomst van Parijs te verwezenlijken. Met het besluit van vandaag verlenen wij concrete steun aan projecten voor schone technologie in heel Europa, waardoor in deze projecten baanbrekende technologieën kunnen worden opgeschaald die bijdragen tot de transitie naar klimaatneutraliteit en die transitie versnellen. In ons “Klaar voor 55”-pakket hebben wij voorgesteld het budget van het Innovatiefonds te vergroten, zodat nog meer innovatieve Europese projecten en ideeën een voorsprong krijgen in de wereldwijde klimaatinnovatiewedloop.”


Met deze subsidies worden projecten ondersteund waarmee baanbrekende technologieën op de markt worden gebracht in energie-intensieve industrieën en in de sectoren waterstof, koolstofafvang, ‑gebruik, en ‑opslag en hernieuwbare energie. De projecten worden gerealiseerd in België, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden.

Nederland werkt samen met België en Noorwegen een het project "Kairos-at-C". Dat erop gericht is om uitstoot van de productie van waterstof en chemische stoffen te verminderen.  Daarvoor wordt in België een volledige waardeketen voor koolstofafvang, ‑transport en ‑opslag in de haven van Antwerpen ontwikkeld. De Co2 wordt opgeslagen op diverse plekken in de Noordzee. Lees verder voor meer informatie over de projecten.

Bekijk ook het volledige persbericht voor meer informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland