Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 november 2023Vertegenwoordiging in Nederland

EU-handelsovereenkomsten zijn meer dan 2 biljoen euro waard

De waarde van de EU-handel via vrijhandelsovereenkomsten met partners overal ter wereld bedroeg in 2022 voor het eerst meer dan 2 biljoen euro.  

In de Rotterdamse haven
AV Dienst EC, fotograaf Robert Meerding


Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van de Commissie over de export en handhaving van het EU-handelsbeleid.

De handel met de 20 belangrijkste handelspartners, waarmee de EU een overeenkomst heeft, is met 30 % toegenomen in 2022. In samenwerking met de lidstaten en het bedrijfsleven heeft de Commissie 31 handelsbelemmeringen in 19 partnerlanden geheel of gedeeltelijk opgeheven. Vorig jaar alleen al is de export met 7 miljard euro gestegen, doordat er de afgelopen vijf jaar hard is gewerkt aan de verwijdering van handelsbarrières. Wat de EU-export stimuleert in belangrijke sectoren zoals: de agrovoedingssector, de farmaceutische sector en de sector van de gezondheidszorg en schoonheidsproducten.

 

Onze handelspartners wereldwijd

 

Strenge Europese normen

De EU heeft strenge normen op het gebied van: voedselveiligheid, arbeidsrechten, milieu etc. Volgens het rapport hebben de vrijhandelsovereenkomsten van de EU bijgedragen betere bescherming van het milieu en de arbeidsrechten.

Overeenkomsten van de tweede generatie handelsakkoorden hebben de EU-export geholpen in topsectoren:

  • De goederenuitvoer van de EU naar Zuid-Korea is sinds 2012 met gemiddeld 6% per jaar gestegen en de uitvoer van auto’s en auto-onderdelen met 217% over de hele periode;
  • De EU-uitvoer van goederen naar Canada is sinds 2018 met gemiddeld 7,7% per jaar gestegen en die van zuivelproducten met 54% over de hele periode
  • De  EU-uitvoer van goederen naar Vietnam is sinds 2020 met gemiddeld 20% per jaar gestegen en naar farmaceutische producten met 152% over de hele periode.

(De  tweede generatie handelsakkoorden zijn uitgebreider dan alleen handelstarieven en zijn incl. intellectuele eigendomsrechten, diensten en duurzame ontwikkeling.)


Achtergrond: meer keuze en goedkopere producten voor de consument

De Europese Commissie onderhandelt namens de 27 EU-landen over handelsovereenkomsten. Door bij internationale handelsbesprekingen met één stem te spreken, leggen de EU-landen samen meer gewicht in de schaal dan apart.
Bij vrijhandelsakkoorden spreken de EU-landen met een land buiten de EU af om deze obstakels te verminderen. Een vrijhandelsakkoord maakt het dus gemakkelijker om goederen vanuit deze landen naar de EU te importeren, of om goederen vanuit de EU naar deze landen te exporteren. Zo kunnen wij in de winkel kiezen uit meer en goedkopere producten. Handelsakkoorden leveren voordelen op voor zowel bedrijven als consumenten.


Meer weten? Lees het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland