De partners steunen een open, vrije, wereldwijde, interoperabele, betrouwbare en veilige toekomst van het internet en bevestigen hun inzet voor de bescherming en naleving van de mensenrechten online en in de hele digitale wereld. Tot dusver hebben 60 partners de verklaring bekrachtigd, waaronder alle EU-landen, en naar verwachting zullen nog meer landen hun voorbeeld in de komende weken volgen.
Het internet heeft de mensheid samengebracht, zoals nooit tevoren. Vandaag presenteren gelijkgezinde landen uit de hele wereld voor het eerst een gedeelde visie op de toekomst van het internet, die ervoor moet zorgen dat de waarden die offline gelden ook online worden beschermd, om het internet een veilige plaats en betrouwbare ruimte voor iedereen te maken en om ervoor te zorgen dat het internet onze individuele vrijheid dient. Omdat de toekomst van het internet ook de toekomst van de democratie en van de mensheid is", aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
De ondertekenende landen bevestigen dat het internet de kernbeginselen van de democratie, de fundamentele vrijheden en de mensenrechten moet versterken, zoals verkondigd wordt in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zij delen de visie dat het internet moet functioneren als:
- één gedecentraliseerd netwerk van netwerken, waarin digitale technologieën op betrouwbare wijze worden gebruikt
- oneerlijke discriminatie tussen personen wordt voorkomen
- onlineplatforms betwist kunnen worden en
- eerlijke concurrentie tussen bedrijven mogelijk wordt gemaakt.
Bezorgdheid over de onderdrukking van de internetvrijheden
Bij de presentatie van deze verklaring uiten de partners ook hun grote bezorgdheid over de onderdrukking van de internetvrijheden door sommige autoritaire regeringen, het gebruik van digitale instrumenten om de mensenrechten te schenden, de toenemende impact van cyberaanvallen, de verspreiding van illegale inhoud en desinformatie en de buitensporige concentratie van economische macht. Zij verbinden zich ertoe samen te werken om deze ontwikkelingen en risico's aan te pakken. Zij delen ook de visie dat digitale technologieën het potentieel hebben om connectiviteit, democratie, vrede, de rechtsstaat en duurzame ontwikkeling te bevorderen.
De huidige situatie in Oekraïne is een dramatisch voorbeeld van de wijze waarop het internet ernstig verstoord dreigt te worden, met name in de vorm van volledige of gedeeltelijke afsluiting. Meer weten over de vervolgstappen? Lees het volledige persbericht.
Bronnen
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 28 april 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland